Érdekes

Csernobil gyermeke: 1986-ban született, Pripjatyban: elmondja történetét

  • Szerző:b
  • 2019.05.26 | 10:18
  • trendindex: 9

Olga Zakrevska 1986. április 11-én a Csernobilhoz leginkább közel eső városban Pripjatyban született, ahol az atomerőmű dolgozói és családjuk élt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Фото, зроблене в @f_o_l_g_a_studio висить на щиті під @f_o_l_g_a_studio 🙂 і нагадує, що 6 квітня у @dakhdaughtersband концерт

Olga Zakrevska (@zakrevska) által megosztott bejegyzés,

Olga apukája atomenergiával foglalkozó szakemberként a robbanás reggelén tudta, hogy nagy a baj, ezért családját – feleségét, óvodás kisfiát és mindössze kéthetes nagylányát – azonnal távolabb élő rokonokhoz menekítette. Másfél hónappal később a família már egy 250 km-re fekvő lakásban élt, de az apa továbbra is Csernobilba járt dolgozni. Persze nem napi szinten ingázott, hanem havonta néhány napot dolgozott a helyszínen, aztán szabadság következett.

Nem csak a férfit, de az egész családot havi szinten vizsgálatoknak vetették alá, és Olga úgy nőtt fel, hogy a “Csernobil” szó az egyik leggyakrabban hallott szó volt körülötte. Többször is hallotta, hogy senki sem tudja, milyen hatással volt egészségére a sugárzás, de szerencséjére eddig semmilyen próbléma nem jelentkezett, úgyhogy valószínűleg megúszta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Все просто сидят. ТАК БЫВАЕТ.

Olga Zakrevska (@zakrevska) által megosztott bejegyzés,

“Csernobili gyerekként”, ahogy őt nevezték, új lakóhelyén gyakran tapasztalta, hogy összesúgnak a háta mögött és félnek tőle: sok szülő eltiltotta tőle és bátyjától a gyerekeit, mondván, radioaktívak és fertőzőek. Voltak idők, amikor nagyon magányosnak érezte magát, de igazából csak 25 évesen tudatosodott benne, hogy ideje szembenéznie Csernobil tragédiájával.

Ekkor felkutatta a sors- és kortársakat, az 1986-ban született pripjatyi gyerekeket. Az érintettek többségének szülei továbbra is Csernobilban dolgoztak. Egyik így szerzett barátja, Olexiy Starynets kijevi sportújságíró konkrétan 1986. április 26-án jött világra a pripjatyi kórházban, délután 6-kor. Anyukája utólag elmesélte, hogy az ablakokat a kórházban akkor nem nyitották ki, és a padlót is óránként felmosták… Szerencséjére Olaxy is megúszta komplikáció és egészségkárosodás nélkül…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Вишиванка 2019 vs 2002

Olga Zakrevska (@zakrevska) által megosztott bejegyzés,

Olga egyébként, aki ma már egy egészséges kisfiú édesanyja, azt tapasztalta, hogy sokak számára talán meglepő módon a legtöbb egykori pripjatyi gyerek atomenenergia-párti: szerintük csupán megfelelő szakértelemmel kell bánni ezzel az energiaforrással, és Csernobil katasztrófáját emberi mulasztás okozta. Ha jobban belegondolunk, nem is olyan fura ez a hozzáállás, hiszen egyrészt a szüleik csernobili alkalmazottak, és hát… szerencséjükre ők nem szenvedtek semmilyen egészségkárosodást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • obsitos szerint:

    További jó egészséget kívánok, én is atomenergia – párti vagyok, itthon rettegtünk, hogy milyen alakú UNOKÁINK fognak születni; szerencsére semmi bajuk !!! 🙂
    Amikor az egész történt, akkor viszont azt sem tudta, hol van, a cikk nem szól semmiről !!!

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.