Érdekes

Tévedés, hogy az autisták képtelenek érzelmeik kifejezésére

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.27 | 20:22

A legtöbbeknek az Esőember című film ugrik be az autistákról, holott óriási tévhit, hogy olyan antiszoc emberekről van szó, akik képtelenek érzelmeik kifejezésére.

Nem igaz, hogy az autisták képtelenek arra, hogy mások érzelmi szükségleteiket figyelembe vegyék. Azok, akik kevésbé képesek empátiára és érzelmeik kifejezésére, általában az alexithymiával küzdenek.

Az autizmussal küzdő emberek ugyanannyira törődnek embertársaik érzelmeivel, mint bárki más, csak éppen hajlamosabbak egy olyan állapotra, amely az empátia megjelenését, ill. kifejezését gátolja. Tehát nem az autizmus, hanem az autizmushoz gyakran – de nem feltétlenül társuló – zavar, az alexithymia a felelős azért, hogy sokan nem képesek felismerni mások érzéseit, illetve nem tudnak hatékonyan reagálni ezekre.

Az autisták gyakran találkoznak azzal a stigmával, hogy a közösség feltételezi, hogy eredendően hidegek, antiszociálisak, és nem érdeklődnek mások iránt. Ez egy abszolút tévhit, ezekért a potenciális reakciókért valójában az alexithymia felel, amely a teljes – tehát neurotipikus – népesség körében is előfordul, de az autisták körülbelül fele küzd ezzel.

Tom Cruise & Dustin Hoffman (1988) #rainman

Movie (@llmoviell) által megosztott bejegyzés,

Az alexithymiás emberek általában saját érzelmeiket sem értik, nemhogy másokét, és még a dekódolt reakciókra is nehezükre esik sokszor reagálni – állítják az olasz International School for Advanced Studies (SISSA) és az osztrák University of Vienna munkatársai.

A kutatás vezetői hangsúlyozták, hogy maga az autizmus normális szociális képességkészlettel jár, pusztán az alexithymia az, ami egyes esetekben problémát okozhat ezen a téren.

A szakemberek abban bíznak, hogy kutatásaik segítenek majd, hogy jobban megértsük ezt a zavart, s így a páciensek elszigeltsége csökkenjen, miközben az autistákat érintő stigmák megszűnnek.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.