Érdekes

A mobiltelefon tényleg okozhat rákot?

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.01 | 12:35

A mobiltelefonok valóban összefüggésbe hozhatók a rákkal, az Alzheimer-kórral, a Parkinson-kórral, a fejfájással és a bőr-irritációval. Legalábbis akkor, ha sokszor és hosszan használjuk a készüléket - állítja egy ukrán kutatás.

A szakemberek szerint a sugárzás oxidatív stresszt idéz elő a szervezetünkben, aminek következtében károsodik az emberi DNS, és ez kedvez bizonyos degeneratív betegségek kialakulásának, ezért célszerű csökkenteni a napi mobilhasználatot. Ugyanez az igaz a többi vezeték nélküli készülékre is: a tabletek hasonló veszélyeket hordoznak magukban.

Dr. Igor Yakymenko, az ukrán Nemzeti Természettudományos Akadémia munkatársa szerint az összes vezeték nélküli készülék által kibocsátott rádiófrekvencia káros: ha hosszan élünk ezekkel, fejfájás, fáradtság, bőrirritáció is jelentkezhet, de a különféle krónikus degeneratív betegségek kialakulása is a következmények között szerepelhet.

Az oxidatív stressz a reaktív oxigén vagy nitrogén eredetű szabadgyökök keletkezése és az antioxidáns védő rendszerek közötti egyensúly megbomlása, a sejtek oxido-redukciós állapotának megváltozása során lép fel. Ez a folyamat felelős a különféle betegségek kialakulása mellett a korai öregedésért is. Dr.  Yakymenko szerint a sugárzás felgyorsítja az oxidatív stresszt, ezért különösen oda kell figyelnünk arra, hogy mennyi időt töltünk vezeték nélküli készülékeink társaságában.

A szakember szerint már napi 20 perc telefonálás öt éven keresztül is megháromszorozza az agytumor kialakulásának az esélyét, míg négy éven át egy óra telefonálás ötszörösére növeli ezt. Hatványozottan veszélyeztetettek a gyerekek, akiknek a szervezetére sokkal inkább negatív hatással vannak a kockázatos tényezők.

Kép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.