Érdekes

Ők ma Csernobil igazi áldozatai! Több százezren vannak, köztük gyerekek is!

  • Szerző:b
  • 2019.06.05 | 10:18

Az 1986-os atomkatasztrófát követően négy zónát állapított meg a kormány az erőmű körül. Azonban csak az első három volt jogosult az új otthonra...

A negyedik zónához azok tartoznak, akik a tiltott 30 kilométeres zónán túl, nagyjából 30-50 kilométerre Csernobiltól élnek. Az itteni lakosságot nem evakuálták annak idején, így új lakóhelyre sem voltak jogosultak. Pár tízezer forintnak megfelelő veszélyességi pótlékot egy ideig ugyan kaptak, de mára ennek is vége.

Egy friss EU-s kutatás szerint a zónában élő 4000 gyerek 81 százalékánál mutattak ki valamilyen szív- és érrendszeri elégtelenséget a 3 éves vizsgálati perióduson belül. Ez többnyire azt jelenti, hogy a szívizmaik gyengék, ami miatt többségük nehezen veszi a levegőt.

A gyerekek korábban a tiszta zónákból kaptak ebédet az iskolákban, ám 2015-ben – a kelet-ukrajnai háború miatt megtépázott kormány – képtelen volt folytatni az étkezés finanszírozását, így több mint 350 ezer kisgyerek nem jut többé tiszta élelmiszerhez. Ők ma már azt teszik, amit családjuk megtermel a sugárfertőzött területeken.

Ez pedig már azért is súlyos probléma, mert az ukrán mezőgazdasági tárca kutatása szerint a negyedik zóna teheneinek tejében cézium-137-et találtak, méghozzá veszélyes mennyiségben. még inkább aggasztó, hogy a helyiek gombát szednek, halásznak és gyümölcsöket szednek a zónában, így növelve a különféle rákos megbetegedések esélyét…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.