Érdekes

Hónapokra leállhat az internet, a NASA aggódik

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.09 | 16:28
  • trendindex: 2

Még tart a kutatás, hogyan ehet elkerülni a közelgő internet-apokalipszist, ahogy a NASA hívja a jelenséget.

Az űrkutatásban újabb mérföldkőhöz érkeztünk: a NASA Parker Solar Probe űrszondája sikeresen átlépte a napszél határait, hogy megismerje a Nap titkait. Azonban ez a küldetés nem csupán tudományos felfedezésekkel jár, hanem egy új veszélyre is felhívta a figyelmet, amely az “internet-apokalipszis” néven vált ismertté.

A Parker Solar Probe fő célja az volt, hogy tanulmányozza a napszél jelenségét, amely a Nap legkülső légköréből származó töltött részecskék áramlása. A tudósok fontosnak tartják ennek megértését, mivel a napszél hatalmas mennyiségű információt hordoz magában, amely hatással van a Föld kommunikációs hálózataira és a geomágneses viharokra.

A Parker Solar Probe által felfedezett információk rávilágítottak egy lehetséges veszélyre, amely a következő évtizedben bekövetkezhet. A kutatók figyelmeztettek egy olyan napvihar hatásaira, amely hatalmas károkat okozhat az internet-hozzáférésben, műholdakban és elektromos hálózatokban, akár több hónapos internetes leállást okozva.

A szonda fejlett műszereivel páratlan részletességgel megfigyelte a napszelet, és fontos információkat fedezett fel. Az egyik ilyen felfedezés a koronalyukak belső jelenségeinek azonosítása volt. Ezek a lyukak olyan területek a Nap légkörében, ahol a mágneses erővonalak részben felnyílnak, és mágneses mezők keletkeznek. Ezek a lyukak a nagy sebességű napszél kiindulópontjaiként szolgálnak.

A Parker Solar Probe küldetése során szerzett ismeretek kulcsfontosságúak lesznek a napviharok előrejelzésében. Egyúttal lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy pontosabban megjósolják ezeket a veszélyes eseményeket, és időben felkészüljenek rájuk. Ez rendkívül fontos a műholdak és az elektromos hálózatok védelme szempontjából.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló