Érdekes

Van egy fa, ami annyira mérgező, hogy még aláállni sem ajánlott, amikor esik az eső

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.11 | 11:13
  • trendindex: 17

A Hippomane mancinella, magyarul manszanilyafa a karib-térségben, Közép-Amerikában található elsősorban, de Észak-Amerika déli, és Dél-Amerika északi részén is fel-felbukkan. Szupermérgező, és nemcsak a termése.

Forrás: 123rf.com

A helyiek nagyon is tisztában vannak azzal, hogy mit tud a manszanilyafa, az utazók és turisták viszont csak 1999-ben szereztek róla tudomást széles körben. Ekkor történt, hogy egy nő és a barátja Tobago szigetére mentek nyaralni, és rögtön első nap belefutottak ebbe a ránézésre semmi különös fa egyik példányába, miközben kagylókat, köveket és korallokat gyűjtögettek a parton. Mivel az édes illatú, zöld gyümölcsöt termő fa mangó és kókuszpálma szomszédságában állt, nem gondolták, hogy bármi baj lehet vele. Leszakítottak egyet-egyet a gyümölcséből és megkóstolták. A kellemesen édes ízt azonban égő, csípős íz váltotta fel egész hamar, ami fokozatosan húzódott rá a torkukra, amitől nyelni is alig bírtak.

Forrás Wikipedia

Bár a meggondolatlan gyümölcsevők szerencsésen megúszták a dolgot, így is 8 órán keresztül tartott a szenvedésük, mint arról később a nő egy cikkben is beszámolt. Az égő fájdalom fokozatosan húzódott egyre lejjebb és lejjebb a nyakukban, ők pedig végig tejet meg pina coladakát töltöttek magukba, hogy a mérgezést ellensúlyozzák. Végül szerencsésen túllettek rajta. De járhattak volna rosszabbul is, ha a gyümölcsevés hányással és hasmenéssel jár, mert akkor dehidratálódott volna a szervezet, és abba bizony belehaltak volna.

De nemcsak a gyümölcse mérgező ennek a fának, hanem az egész növény, sőt a Guiness Rekordok Könyve szerint ez a világ legmérgezőbb fája. A Floridai Élelmiszer- és Agrártudományi Intézet is kiadott róla egy közleményt, miszerint a manszanilyafának nincs olyan része, ami ne lenne rendkívül mérgező, és megenni, se hozzáérni nem érdemes, mert a fa halált is okozhat. A fa sűrű, tejszerű nedvességet termel, amit ki is enged magából és mindenhonnan: levélből, fakéregből és gyümölcsből is. Ha csak hozzáérünk a fához, a bőrünk felhólyagosodik, mintha megégett volna. A fa által termelt nedvességben ugyanis több mérgező vegyület található, melyek közül a legsúlyosabb a forbol, ami ezt az égő érzést okozza, de még akkor is, ha vízben fel van oldva, így ha esik az eső, akkor sem érdemes e fa alá állni, mert ezerszer rosszabbul járhatunk. Inkább ázzunk bőrig, mint hogy megégjen a bőrünk. De ha szembe kerül szemgyulladást, sőt ideiglenes vakságot is okozhat.

Forrás: Youtube

A manszanilyafa, aminek több neve is van, mint például parti alma, mérgező guava, vagy a legkonkrétabb, a halálfa, hasznos növény a helyiek számára. Alapos kiszárítás után bútort készítenek belőle, ha pedig békén hagyják, akkor sűrű, bozótos fává fejlődik, ami hatékony védelmet jelent a szél és a part menti erózió ellen. Ilyenkor viszont, tanulva az 1999-es esetből, piros kereszttel és figyelmeztető táblával jelzik, hogy érdemes ezt a fát messze elkerülni.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Tinder-témájú esküvő, jöhet?
  • szerző:nuus
  • 2019. 02. 18.