Érdekes

Rajzolj egy kört, megmondják, honnan származol

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.17 | 07:21

Kísérletezzünk egyet! Az ujjadat használva rajzolj egy kört! Fölül vagy alul kezdted? Az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban rajzoltad? Új adatok szerint a mód, ahogy kört rajzolsz, árulkodik arról, honnan származol.

A Google még novemberben indította útjára a Quick, Draw! Nevű játékot, aminek lényege, hogy a felhasználónak húsz másodperce van rajzolni valami egyszerű ábrát vagy alakzatot. Játéknak is jó, de a valódi cél az volt, hogy megtanítsák az algoritmusnak, hogyan rajzolnak az emberek. Májusra 50 millió rajz gyűlt össze.

A Quartz két szerzője a Quick, Draw! nyilvános adatbázisát használva összehasonlította, hogy a világ különböző részeiből származó emberek hogyan rajzolják az alapvető formákat. Az elemzésük azt mutatja, hogy a mód, ahogy az emberek egy egyszerű kört rajzolnak, összefügg a földrajzzal és a kulturális neveléssel, mélyen gyökerezik az írott nyelv sok évszázados hagyományaiban, és komoly jelentősége van a fejlesztő pszichológiában és a mai oktatási trendekben.

via GIPHY

 

A japánok az óramutató járásával megegyezően rajzolják a kört, az amerikaiak pont ellenkezőleg. Az amcsik mögé felsorakoztak a nyugat-európaiak, vietnámiak, fülöp-szigetekiek, a japán “forradalmárok” mögé pedig a taivaniak (Kínából nincs adat).

Hogy mi okozza ezeket a különbségeket? Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a nyugati nyelveknek általában balról jobbra tartó az írása, és számos betűt az óramutató járásával ellentétes irányban írunk, ilyen például a c vagy a g. Ezzel szemben a japánban vagy a kínaiban sok a kerekded forma, amelyeket az óramutató járásával megegyezően rajzolnak.

Számtalan módja van annak, ahogy a kultúránkat rejtve és öntudatlanul visszük magunkkal: ahogy rajzolunk, ahogy az ujjainkkal számolunk, ahogy hangokat utánzunk. Ez adja ennek a hatalmas adatbázisnak a szépségét

– írta a szerzőpáros.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló