Érdekes

Másfél tucat dolog, ami vonzóvá tesz egy férfit – a tudósok szerint

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.20 | 16:18

A szexuális vonzerő egy olyan ősi téma, amely máig is kimeríthetetlen és rejtélyes, még a tudósok számára is. A szakemberek lázasan kutatnak és kísérleteznek, hogy kiderítsék, hogyan működik a vonzás „törvénye”, már ha lehet személyek közt is ilyesmiről beszélni. Nem kell egyből a szépészeti beavatkozásokat fontolgatni, de bizonyos viselkedési formák azért még elférnének a hódítás eszköztárában. Apró cselek ezek, melyek kedvesebbé és vonzóbb illatúvá is tesznek.

Íme, néhány tény, amelyet kutatások bizonyítanak.

Flörtjelek figyelése

A Rutgers Egyetem antropológusa, Helen E. Fisher szerint a világon a legtöbb nő nagyon hasonlóan reagál, ha tetszik neki valaki.

Először rámosolyog arra, aki teszi a szépet neki, és hirtelen megemeli a szemöldökét is. Illetve szaggatottan nyitja nagyra a szemét, ahogyan az illetőre tekint. Aztán hirtelen leejti a szemhéját, gyorsan oldalra vagy lefelé billenti a fejét, és elnéz a távolba. Gyakran takarja el az arcát a kezével, és izgatottan kuncog a tenyere fedezékében.

Ez az ösztönös gesztusrendszer velünk született, és egyértelműen a szexuális érdeklődést fejezi ki.

kép: Jens Lindner,  Unsplash

Saját szintjén választ

Ezt a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatása mutatta ki, melyben 60, heteroszexuális nő és férfi online társkeresési szokásait vizsgálták. A többség a leginkább vonzó személyeket nézte ki magának, de csak azok kaptak választ a megkeresésükre, akik legalább olyan fokon vonzónak bizonyultak. (Ez utóbbi szintet független megfigyelők ítélték meg.)

Ha a hozzád hasonlóan vonzó illetőnél próbálkozol, akkor két dolgot jó eséllyel elkerülsz. Egyfelől, ha túl jócsaj/jópasi a választottad, akkor úgyis féltékenykednél rá. Ha pedig egy kevésbé megnyerő külsejűvel kezdesz, akkor úgy fogod érezni, hogy különbet érdemelnél nála.

– véli Mark Sergeant is, a nottinghami Trent Egyetem pszichológusa.

Nézz ki idősebbnek!

Ez a jelenség a „George Clooney-effektus” néven fut a pszichológusok körében. Még egy 2010-es vizsgálatra alapozva jelenthetjük ki, hogy a nőknek bejön, ha a társ idősebb. Sőt, minél függetlenebb lesz egy hölgy anyagilag, annál kevésbé érdeklik a fiatal srácok.

Ha egy nő önálló, annál magabiztosabban dönt. És a hozzá hasonló, erős, meglett emberekhez vonzódik.

– foglalja össze Fhionna Moore, a Dundee Egyetem pszichológusa. A fiatalabb hölgyek és idősebb urak kapcsolata evolúcióbiológiai szempontból is működhet: míg az előbbi csak egy meghatározott időszakig termékeny, addig az utóbbi egy életen át is az marad.

Borosta? Legyen!

Az Új-Dél-Walesi Egyetemen jutottak erre a következtetésre, egy 177 férfi és 351 nő bevonásával készült kutatáson. Tíz pasi négyféle arcképének megnézése – tükörsimára borotvált, kis- illetve nagy borostás, és szakállas verziók – után az egytől-egyig hetero résztvevők közül a nők a serkenő borostát értékelték legmagasabb pontszámmal.

Az arcszőrzet nem csak a férfiassággal és érettséggel függ össze, de a dominancia és az agresszió is hozzá köthető.

– summázzák a tanulmány szerzői.

Némi izomzat

Azért nem árt, de persze nem kell túlpumpálni sem az idomokat. A Kaliforniai Egyetemen 286 nőnek jó dolga volt: félmeztelen pasik fotóit kellett átnyálazniuk. Abból a szempontból, hogy kivel szeretnének hosszabb, illetve rövidebb távú kapcsolatot. A feltűnően kidolgozott testű srácok az egyestés kategóriába kerültek. Úgy látszik, az evolúciós kulcs mégsem az erőt fitogtató izomtömeg. Talán a válasz a következő aspektus is lehet:

Kedvesség

Itt a holdudvar-hatást is meg kell említenünk: ha egy tulajdonsága alapján, átgondolatlanul általánosítunk valakit. Például, hogy a szép emberek jobban végzik a munkájukat, ami – mondanunk sem kell – nem mindig van így.Egy 2014-es kínai tanulmányban száz fiatal nézett arcképeket, melyeken egy személyiségjegy is szerepelt. Kedvesség, őszinteség, gonoszság és hasonló feliratok, melyek megmutatták, hogy a pozitív kifejezések vonzóbbá tették a fotón látható férfiakat és nőket. Ebből is látszik, hogy nem csak a külső megjelenés lehet megnyerő, de a kedves viselkedéssel is célt érhetünk.

Legyen vörös!

Keleti és nyugati nők egyaránt attól jönnek tűzbe, ha a pasik pirosat viselnek: kínai, angol, német és amerikai hölgyek is ezt az élénk színt választották, a zöld és további színű pólókban pompázó férfiak fényképei közül. A részt vevő 55 alany ráadásul nem is tudta, hogy a viselt ruha színe lesz a kutatás tárgya.

Nevettesd meg!

Azok a srácok népszerűek, akik mosolyt tudnak csalni a lányok arcára. Fordítva ez sem mindig jön be. Egy szexuális orientációt nem firtató 2006-os tanulmány, mely gimnazistákat vont be, kiderítette, hogy a lányok nagyra értékelik, ha a partnerük egy vicces fickó, illetve saját humorérzéküket is fontosnak tartották a kapcsolatukban. A férfiaknak ez utóbbi nem volt különösebben fontos.

Kutyás pasi

2014-ben bebizonyosodott, hogy a blökit sétáltató férfiak jó pozícióról startolnak a nőknél. Legalábbis az izraeli és michigani hölgyek szerint ez a gondoskodás és a hosszútávú elköteleződés kifejeződése. Ráadásul a háziállat az öröm, a nyugalom és a megközelíthetőség esélyével is jár.

Jó zenei ízlés

A Sussexi Egyetem 1500, 28 éves átlag életkorú lánynak mutatott zenéket, az egyszerűbbtől az összetettebb kompozíciókig. A nők az utóbbi műveket értékelték jobban, és azoknak a daraboknak a szerzőit szerették volna hosszútávú partnerüknek.

Mindfulnessre fel!

Ausztrál villámrandik megfigyelése során jött ki, hogy a mindfulnesst gyakorló fiúk a nyerőbbek.

91 diák mondott igent az olyan mondatokra, mint például:

Észlelem az érzéseimet, anélkül, hogy reagálnék rájuk. Észreveszem a testem változásait, mint például a lélegzésem felgyorsulását vagy lassulását. Le tudom írni, mi zajlik le bennem.

A nőknek bejönnek az ilyen tudatos pasik, míg a férfiak a testi vonzerővel is beérik.

Extrém sportok, ésszel

Az Alaszkai Egyetem hozta ki azt, hogy a „vadászó-gyűjtögető” stílusú fickók kockázatvállalása igencsak imponálóan hat. Egy biztonsági játékoshoz képest sokkal nyerőbb egy veszélyes helyzeteket is bevállaló valaki. Hegyi bringázás, búvárkodás és görkorizás ide sorolódik, de az olyan, újkori csibészségek, mint a diploma hamisítása, maró vegyi anyagok lötykölése egy laborban vagy a számítógépes vírusfrissítés már nem üti meg a mércét. A retro jellegű rizikófaktor viszont bejön; bármilyen, ész nélküli bevállalás pedig nagyon nem.

kép: Xenia Bogarova, Unsplash

Finom illatú dezodor

Az önérzetednek is jót tesz, ha tudod, hogy egy jó szagú terméket kezdesz használni, hát még a környezetednek! Az antibakteriális, illatos spray került ki győztesen egy 2009-es tesztből, szemben egy illatmentes, és baktériumok ellen se hatékony készítménnyel. Ráadásul maguk az előbbi deót használó férfiak is a pár nap alatt vonzóbbnak érezték magukat. A slusszpoén viszont az volt, hogy a vizsgálatban részt vevő nők nem is találkoztak a fiúkkal: csak a róluk készült, hang nélküli videók alapján dönthettek. A kisugárzó önbizalom lehetett a dolog nyitja.

Fokhagyma? Jöhet!

A leheletet riasztóvá tevő fűszer igazi randigyilkos tud lenni. Viszont több tanulmány is alátámasztja, hogy más szinten mégis megéri fogyasztani. Cseh és angol tudósok szerint a testszagot éppen hogy feljavítja. Azok az urak, akik raktak 12 gramm friss fokhagymát a kenyerükre, 12 óra múltán – az aznap dezodort nem látott – hónaljuk alá tett betétbe jobb illatú izzadságot gyöngyöztek, mint akik mellőzték a kulináris csemegét. Másnap 40 nő orra alá tették a mintákat, akik kellemesség, vonzalom, férfiasság és intenzitás alapján válogatták ki a bizarr tárgyakat. A fokhagymások az első két csoportba kerültek.

Önkéntesség

2013-ban Angliában látott napvilágot az a megállapítás, mely mindössze 30 nő véleményén alapul. A lányoknak olyan férfiak fotóit kellett átlapozniuk, akikről megtudhatták, mik a szabadidős elfoglaltságaik. Fordítva is megcsinálták, és a férfiak esetében is nyomott a latban, ha az ellenkező nemű önkénteskedik.

Sebhelyes arcú?

Ki hinné, de az arcbőrön látható sérülések nyomai is lehetnek izgalmasak. Digitálisan manipulálták a 24 férfi, illetve nő képének felét a Liverpooli Egyetemen, melyeket 200 heteró nézett meg. Az jött ki, hogy akin – akár hamis – hegek voltak észrevehetőek, azok a férfiak rövidtávra vonzóbbak voltak. Női fotók esetében nem volt jelentős a különbség.

Jó nyitás a randioldalon

Több amerikai egyetem egybehangzóan állítja, hogy inkább a nyitottságot eláruló testbeszédű fotó jön be, mely a gesztusok tudatos használatának eredménye. Ami negatívan hat, az a karok keresztezése és a vállak begörbítése. Jobban bevágódhatunk a nőknél, ha előre nyúlunk, mintha meg szeretnénk ragadni valamit, vagy ha V-t alakban felemeljük a kezünket.

Büszkén nézz

A British Columbiai Egyetem szétválogatta, milyen eltérő arckifejezések találnak be a hölgyeknél és az uraknál. Büszkeség, boldogság, semlegesség vagy éppen szégyen sugárzott az arcképekről, melyet online kellett átfutnia a 900 alanynak.

A nők számára az öröm nem volt annyira megnyerő, mint például a büszkeség, a férfiak képein. Viszont a szégyen kifejeződését mindkét nem tagjai elég jól értékelték, ami az IFL Science szerint is fura.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló