Érdekes

Nem szereti az embert, villog és falkában vadászik a világ egyik legtitokzatosabb tintahala

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.20 | 15:16

A Humboldt-tintahal nem a világ legnagyobb fejlábúja, de az óceánok egyik legkülönlegesebb teremtménye, amiről még mindig nagyon keveset tudunk.

Az Antarktisz felől érkező hideg tengeráramlatban élő Humboldt-tintahal (ami a tengeráramlathoz hasonlóan szintén a híres német természettudósról kapta a nevét) Perutól egészen Alaszkáig megtalálható, végig az amerikai szuperkontinens nyugati, csendes-óceáni partjai mellett. A spanyol nyelvterületeken csak diablo rojo, vagyis vörös ördög néven ismert tengeri élőlényt azért hívják így, mert hirtelen fehérről pirosra tudja változtatni a színét (ezt akár olyan gyorsan is meg tudja tenni, hogy az emberi szem számára alig érzékelhetően villog a sötét vízben), az emberekkel pedig agresszíven viselkedik, ha találkoznak.

Making Light: Hunting for the Humboldt Squid with Edith Widder from OceanX Media on Vimeo.

A Humboldt-tintahalról nemrég Edith Widder tengerbiológus forgatott filmet a BBC Earth számára, ő az a természetfilmes, aki pár évvel korábban egy világító csali segítségével talált meg mélytengeri kutatóhajójával egy rekord méretű óriáskalmárt. A Humbold-tintahal nem olyan nagy, mint a legendás tengeri szörnyet, a Krakent valószínűleg ihlető hatalmas rokona (óriás tintahalból 13 méternél hosszabb példányt is találtak már), de az átlagosan körülbelül másfél méteresre megnövő állat így is az egyik legnagyobb tintahalfaj. És legalább annyira titokzatos. Szintén több száz méteres mélységben él, és habár bizonyos területeken halásszák, életmódjáról keveset tudtunk eddig. Widder megfigyeléseinek köszönhetően viszont érdekes dolog derült ki róla: nagytesójával ellentétben nem magányos vadász, hanem csapatokba verődve üldözi a prédát, ezek mérete néha a 40 egyedet is eléri!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.