Érdekes

A folyókba kerülő kábítószer kezd egyre nagyobb problémát okozni a vízi élővilágban

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.21 | 11:43

A legnagyobb bajban az angolnák vannak, akik annyira rákapnak a vízbe kerülő kokainra, hogy a szer káros mellékhatásaként például nem fognak tudni elúszni a szaporodó helyükre.

Forrás: 123rf.com

Jó szokás szerint sokáig bele sem gondoltunk abba, hogy a jórészt a szennyvízzel a folyókba kerülő kábítószer, elsősorban is a kokain milyen negatív hatással van a vízi élővilágra. Kutatók azonban vizsgálni kezdték az angolnákat, és döbbenetes végeredményre jutottak. A nagyobb városok közelében található folyókban egészen magas a kábítószerek aránya, de annyira, hogy az már az élővilágot is veszélyezteti.

Forrás: 123rf.com

Az angolnák például hiperaktívvá válnak, ami lehetne pozitív változás is, csakhogy közben a szer kimutatható az állatok agyában, izmaiban, kopoltyújában, a bőrben és a szövetekben is. Az angolnák izmai ettől megduzzadnak, sőt bizonyos esetekben bomlást is mutatnak és a fiziológiájukat szabályozó hormonok is megváltoznak. A kokain olyan változásokat idéz elő az angolnákban, amelyek miatt kevesebb zsírt termelnek, és lassabban érik el a szexuális érettséget is. Ezekre viszont szükségük van, ha szaporodni akarnak, és a hely is, ahol ezt megtehetik, többezer kilométerre található az élőhelyüktől. De ha nincs kedve az állatoknak szexelni, és az odajutáshoz, a hosszú úszáshoz szükséges zsírmennyiség sem található meg a szervezetükben, nem beszélve az elhaló izomzatról, akkor kimondhatjuk, hogy baj van. Ha az angolnák nem úsznak el a szaporodó helyükre, akkor egyszerűen nem szaporodnak, hanem elfogynak és kipusztulnak.

Közben egy másik kutatási eredmény arról számolt be, hogy nemcsak an angolnák, de más halak, vízben élő rovarok és az algaközösségek is megérzik a drogok negatív hatását. A szakértők szerint a probléma a hatékonyabb szennyvízkezelés, és az illegális drogok elleni határozottabb fellépés lehet a megoldás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.