Érdekes

A macskagyűlölet a történelemben gyökerezik, sajnos túl mélyen

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.27 | 06:49

Elképesztő kínzásoknak voltak kitéve a cicák évszázadokon át. De még most is jóval gyakrabban bántalmazzák őket, mint bármilyen más háziállatot.

Forrás: Pixabay

Az emberiség egy része valamiért mindig imádta kínozni a macskákat. A történelem egyik legbrutálisabb (és persze legértelmetlenebb), állatokat érintő kegyetlenkedésének is macskák voltak a szenvedő alanyai.

Az 1730-as években a párizsi nyomdász tanoncok fellázadtak mestereik ellen, ami többek között abban nyilvánult meg, hogy a környéken lévő macskákat összefogdosták, és egy imitált bírósági tárgyalás után különböző módszerekkel megkínozták és kivégezték őket. A mesterük feleségének kedvencével kezdték a kegyetlenkedést, egy szürke cicával.

Vasrúddal verték agyon.

A tetemét elrejtették egy csatornában, aztán a legények a háztetőkön hajtóvadászatot rendeztek, ütötték-verték azokat az állatokat, amiket elkaptak, a többit pedig stratégiai pontokra elhelyezett csapdákba, zsákokba hajszolták. Félholt macskák hevertek az udvaron bezsákolva.

Aztán az egész banda összegyűlt és bírósági tárgyalást imitáltak, őrökkel, gyóntatóval, hóhérral. Miután bűnösnek nyilvánították szerencsétlen macskákat, felakasztották őket, s ezen kiválóan mulattak. A hangos röhögés felébresztette az úrnőt, aki hatalmasat sikított, amikor megpillantotta a hurkon lógó véres macskatetemeket.

A macskák évszázadokig az elit háztartásának elismert tagjai voltak, de életüket a terror is végigkísérte. A keresztény kultúrkörben sokan a boszorkányok és az ördög eszközeiként tekintettek rájuk.

Szaporaságuk a szexuális szabadosság szimbólumává tette őket a prüdéria évszázadaiban. Voltak pápák, amelyek parancsot adtak a város macskáinak megölésére, húshagyó kedd csúcspontja sokszor egy macska kivégzése volt. Zenéhez is használták őket, kitépkedték a szőrüket, kétségbeesett nyivákolásuk kísérte a dalokat.

A macskáknak évszázadokon át Keresztelő Szent János ünnepe, június 24-e, a nyári napforduló is gyászos időszak volt Franciaországban. Az emberek máglyákat raktak, körbeugrálták azokat, táncoltak és mágikus hatalommal bíró dolgokat dobáltak a tűzbe abban a reményben, hogy elkerülik őket a sorscsapások és szerencséjük lesz az év hátra lévő részében. Ezek a “dolgok” gyakran macskák voltak.

A legzavaróbb aspektusa e történeteknek az, hogy a kegyetlenkedések a mai napig megmaradtak.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a macskákat nagyobb arányban bántják, mint a kutyákat, vagy más háziállatokat, szinte mindenféle bántalmazási kategóriában a cicák vezetnek. A különböző kultúrák macskákkal szembeni ambivalens viszonya generációkról generációkra öröklődve a huszadik és a huszonegyedik században is megmaradt. Néhány könyvcím bizonyíték gyanánt:

1963: Macskagyűlölők kézikönyve; 1980: A hivatalos gyűlölöm a macskákat könyv; 1988: Hogyan nyírd ki a csajod macskáját.

A kutyák óriási mázlisták, velük kapcsolatban nincsenek ilyen negatív érzelmek, indulatok.

Viszonylag kis méretük és törékenységük ellenére a macskák nagy túlélőkként ismertek, részben talán gyorsaságuk, agilitásuk, villámreflexeik miatt, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy túlélhessenek olyan helyzeteket is, amik egy embert vagy egy kutyát valószínűleg megölnének. Sajnos azonban akármilyen gyorsak, akármilyen magasra tudnak ugrani, a történelem elől nehéz megszökni.

Címlapfotó: Pixabay CCO


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.