Tudomány

Fantasztikus: a 2024-es nóvarobbanás távcső nélkül is látható lesz

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.30 | 13:34

Egyszeri csillagászati élménynek ígérkezik a T Coronae Borealis szeptemberi nóva robbanása, amelynek szemtanúi lehetünk, méghozzá távcső nélkül. Az esemény ráadásul várhatóan több napig látható lesz.

Nem túl gyakori, hogy egy sötét folt az űrben megvilágítja bolygónkat. Nos, a csillagászok pontosan erre számítanak 2024 szeptemberében: a Földtől 3 ezer fényévnyire egy egyszeri nóvarobbanás világítja majd be az éjszakai égboltot – adta hírül a dw.com.

Mi az a nóvarobbanás?

A nóvarobbanás egy csillag meglehetősen drámai felrobbanása, amikor kölcsönhatásba lép egy másik, közeli csillaggal. Ez egy a sok ismétlődő pillanat közül a két szomszédos csillag hosszú, lassú halála során, ugyanabban a rendszerben.

A csillagászok a T Coronae Borealis tüzes robbanására számítanak, amelyet “lángcsillagnak” is neveznek – ezek egyébként „T CrB”-ként ismeretek.

A rendszer két csillagot tartalmaz – egy fehér törpét és egy vörös óriást. A fehér törpe egy valamikor nagyobb csillag rendkívül sűrű maradványa. Nagyjából akkora, mint a Föld, de tömege a mi Napunkéval azonos.

Távcső nélkül is szemtanúi lehetünk majd a nóvarobbanásnak – Fotó: Youtube

Szomszédja, a vörös óriás a létezése utolsó éveiben jár – lassan megfosztja a hidrogéntől a sűrűbb fehér törpe gravitációs ereje.

Ez a „csillagkannibalizmus” hatalmas nyomás- és hőfelhalmozódást okoz, ami végül óriási termonukleáris robbanást vált ki.

A robbanás azonban nem pusztítja el teljesen a csillagokat, így ez az esemény idővel megismétlődik. Több százezer évig is eltarthat.

A T CrB esetében ez a nóvaesemény nagyjából 80 évente következik be – olyan, akár a Halley-üstökös esemény 76 évente –, így azt a csillagászok a T CrB-t „visszatérő” nóvának nevezik.

Úgy vélik, hogy a T CrB korábbi kitöréseit már 1787 decemberében, sőt i.sz. 1217 októberében is megfigyelték.

Láthatjuk majd a nóvarobbanást távcső nélkül?

Fantasztikus, hogy a válasz igen. Amikor a T CrB kitör, fényereje drámaian megnő, így szabad szemmel több napig is láthatóvá válik.

Az északi koronát kell megtalálnunk – ami egy patkó alakú csillaggörbe a Herkules csillagképtől nyugatra, ideálisan derült éjszakákon figyelhető meg.

Az északi korona megtalálásához keressük meg az északi félteke két legfényesebb csillagát: az Arcturust és a Vegát. A két csillag közötti vonal nyomon követése elvezet az északi koronához, ahol T a CrB található.

Az Európai Űrügynökség szerint már az összes teleszkóp a T CrB felé mutat, az esemény rögzítésére várva, de egyelőre még nincsenek képek.

Mikor lesz látható a nóva?

Minden jel arra utal, hogy a nóva robbanás 2024 szeptemberében következik be. A nóvák azonban kiszámíthatatlanok lehetnek, ezért az asztrofizikusok szerint nehéz pontosan megmondani, mikor fog bekövetkezni az esemény.

A T CrB nóvát utoljára 1946-ban látták a Földről. Első alkalommal pedig több mint 800 évvel ezelőtt, 1217-ben észlelték, amikor egy apát a németországi Ursberg városában feljegyzett „egy halvány csillagot, amely az idő nagy fénnyel ragyogott.”

Az apát hozzátette: a fény több napig tartott és csodálatos jelnek tartották. Más égi eseményeket, például az üstökösöket inkább rossz előjelnek gondolták.

Érdemes tudni ugyanakkor, hogy a csillagászok a szupernóva-eseményeket sokkal régebbi történelmi korokban is rögzítették. A szupernóva első észlelése csaknem 2 ezer évre nyúlik vissza, i.sz. 185-re, amikor a kínai csillagászok egy furcsa „vendégcsillagot” vettek észre az éjszakai égbolton nyolc hónapon át.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló