Érdekes

Mitől izgul fel a férfi, és mitől a nő? A tudomány válaszol

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.02 | 08:18
  • trendindex: 2

A modern tudományok egyik legégetőbb kérdése, hogy vajon mi az, ami a nőt szexuálisan nyitottá teszi, és mi az, ami a férfi erekcióját segít megtartani. Az alábbiakban néhány friss elméletet olvashatunk a Psychology Today cikkeiből merítve… 

A stresszhelyzet szexuális izgalomhoz vezet a férfiak esetében…

Egy kísérlet során bebizonyosodott, hogy bizonyos szintű izgalom mindkét nemet közelebb hozza egymáshoz: a bikaviadalokon és ökölvívó meccseken randizó párok igen gyorsan és szenvedélyesen kötnek ki egymás karjaiban, úgyhogy ezt a tudást a jövőben mindenképpen a hasznodra fordíthatod (no, nem mintha az állatkínzást akarnánk propagálni ezzel). Az érdekes azonban az, hogy az egészséges férfiak, akik nem küzdenek merevedési zavarokkal, a konkrét fenyegetés hatására még jobban felizgulnak – derül ki egy friss kutatásból. A kísérlet során a pasikat azzal fenyítették meg, hogy ha X időn belül nem lesz merevedésük, elektromos áramot vezetnek a testükbe. És lássatok csodát, a férfiak még gyorsabban hangulatba jöttek. Nem meglepő módon persze az is kiderült, hogy azok a srácok, akiknek korábban gondjaik voltak az erekció fenntartásával, az erős teljesítménykényszer hatására sem táltosodtak meg, a nőket pedig kimondottan offolta a fenyegetés. Szakértők szerint a legtöbb pasinál így alakul ki a szexfüggőség: stressz hatására akaratlanul is begerjed, ezért aztán minden problémát nemiséggel igyekszik a továbbiakban megoldani.

Ha felizgulunk, nem vesszük észre az undorító dolgokat sem…

Egy egészen friss tanulmány rámutat, hogy a nők gyomra izgalmi állapotban tulajdonképpen szinte bármit bevesz: simán isznak olyan pohárból, amiben egy döglött légy úszkál, vagy éppen használnak olyan törölközőt, amit egy nyilvános vécében akár már többen is használtak. Nem, nem arról van szó, hogy az aktus hevében nem figyelnek fel ezekre a gusztustalan apróságokra, hanem akkor és ott ez nem érdekli őket egy cseppet sem. Úgy látszik, a szexuális izgalom emeli az ingerküszöböt e téren, aminek nyilván evolúciós oka van: ha jobban belegondolunk, a szexben nyilván több olyan dolog is van, ami a hideg reggeli neonfénynél gyomorforgatónak is tűnhetne akár. Testnedvek, erős szagok, altesti hangok… érthető, hogy a szexuális izgalom segít elhomályosítani azt a fajta ítélőképességünket, amely mindezt undorítónak minősítené.

A férfik és a nők nagyjából ugyanannyi pornót néznek.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a pornó kimondottan a férfiak testi szükségleteinek kielégítésére létrejött, virágzó iparág, pedig a nőket sem érdekli kevésbé az idegenek közötti szex. A McGill Egyetem 2006-os kutatása szerint a férfiak és a nők pornófilmek nézése közben nagyjából azonos idő alatt izgulnak fel, ami általában – a kutatás szerint – tíz percet jelent. Ez egyébként egy kétségkívül izgi kísérlet lehetett: az alanyok először egy szappanoperát néztek, aztán egy horrorfilmet, majd Mr. Bean legjobb pillanatait (igen, tényleg), végül pedig hardcore pornót. A filmnézés közben a nemi szervek hőmérsékletét mérték, ami a szexuális izgalom kimutatására szolgál. És lássatok csodát, a legmagasabb hőmérséklet a férfiaknál és a nőknél is pornónézés közben jelentkezett, méghozzá pontosan ugyanabban az időben, rendszerint tíz perc után. Na, tessék.

A nőket az uborka felizgatja…

…igen, igen, de nem úgy. Az uborka illatáról van szó, ami állítólag a nők jelentős része esetén fokozza a csikló vérkeringését, ami szexuális izgalomhoz vezet. Így aztán érdemes görögsalátát rendelni a csajodnak, mert minden bizonnyal akaratán kívül, ösztönösen is hálás lesz érte. Persze nem csak az uborka pörgeti fel a csajokat, néhány egyéb különös illat is jó hatással van az izgalomra: a babahintőpor, a csokoládé, a sütőtök és a levendula. Hogy miért ezek? Elképzelni se tudjuk, de a Michigani Egyetem tanulmánya szerint tudományosan bizonyított tényekről beszélhetünk, úgyhogy mindenképpen próbáld ki, veszítenivalód nincs. Ja igen, és ami kissé meglepő: Az Old Spice nem került fel sajnos erre a toplistára!

A női könnyek nincsenek jó hatással az erekcióra…

Talán nem túlzottan meglepő, de a női könnyek nem értek el kimondottan előkelő helyezést az afrodiziákumok listáján. De a tény mögötti ok már egészen érdekes: a könnyek a férfiak számára evolúciósan azt üzenik, „ne ma, drágám”. Mivel az évezredek során a legtöbb társadalomban a nő rabszolgaként funkcionált, szükséges volt egy evolúció eszköz, amely a férfiak biológiai késztetését offolja, amikor a nők gyengélkednek, rosszul vannak, lelki nehézségeket élnek át… vagy egyszerűen csak épp nem kívánják az együttlétet. Ami igazán különös, az persze az, hogy az érzelmi reakció nélküli könnyek – például azok, amelyeket hagymaszeletelés közben hullatunk – nem érik el ugyanezt a hatást: megdöbbentő, igaz? Mi mindenesetre örülünk, hogy már elmúltak azok az idők, amikor csak könnyekkel lehetett az asszonynak megértetni férjével, hogy éppen nem kívánja a szexet… az erőszak egyik félnek sem jó hosszútávon, míg a kölcsönös vonzalomra épülő szex az egészséges önbizalom alapja.

Dainis Graveris on Unsplash

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló