Érdekes

Nagyon ritka állatok érkeztek a debreceni állatkertbe

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.07.02 | 09:18

Két különleges gekkófaj, a  Lui- és a vietnami barlangi gekkó egy-egy fiatal egyede érkezett a napokban a kölni állatkertből a debreceni nagyerdei állatkertbe - közölte az intézmény igazgatója pénteken az MTI-vel.

Forrás: Unsplash

Nagy Gergely Sándor hozzátette: a jövevények pénteken megkezdték ismerkedésüket azzal a buja növényzetű, speciális éghajlati viszonyokat idéző természetközeli társasbemutatóval, amelyet a park idén március 3-án, a vadvilág világnapja alkalmából adott át a nagyközönségnek és első lakóinak, a természetben szintén fokozottan fenyegetett krokodilfarkú bütykösgyíkoknak.
A közlemény szerint a gibbonházi terráriumkomplexumban élő mindhárom gyíkfaj Délkelet-Ázsia esőerdőiben őshonos, amelyek a föld egyik legnagyobb biodiverzitási gócpontját képezik, az erdőirtás és az illegális állatkereskedelem miatt azonban drámai mértékben fogyatkozik élőviláguk.
Erre a régióra fókuszál az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) következő kétéves természetvédelmi kampánya, amelyhez a hazai és egzotikus hüllőfajok védelme mellett elkötelezett cívisvárosi park új bemutatójával és a hozzá tervezett ismeretterjesztő sarokkal csatlakozik.

A goniurosaurus nembe tartozó 25 ma ismert barlangigekkó-faj közül többet csak az elmúlt években fedeztek fel, jóval azután, hogy az emberi tevékenység következtében végveszélybe kerültek természetes populációik, így félő, hogy bizonyos fajok még azelőtt kipusztulhatnak, hogy megismernénk őket

– írta Nagy Gergely Sándor.
A Lui-barlangigekkó (Goniurosaurus luii) a Kína és Vietnam határán fekvő trópusi esőerdőkben őshonos, míg ritkább rokona, a vietnami barlangi gekkó (Goniurosaurus huuliensis) immár csupán néhány kisebb természetvédelmi területen fordul elő Vietnam északkeleti részén.

Mindkét faj kisebb rovarokkal táplálkozik, amelyek után éjszaka kutat, míg nappal barlangokban, hasadékokban vagy fák üregeiben rejtőzik.

Érdekességük, hogy sok gekkófajjal ellentétben lábujjaikon nincsenek tapadókorongok, a mászásban erős karmaik segítik őket. Mindkét faj a fenyegetett kategóriában szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, a vietnami barlangi gekkó ráadásul súlyosan veszélyeztetett besorolással.

llatkertekben igen ritkának számítanak,

világszerte ugyanis csak néhány helyen láthatók, és mindössze két másik intézményben, Köln és Szingapúr állatkertjében tartják mindkét fajt – emelte ki Nagy Gergely Sándor.

Forrás: ZOO Debrecen


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
VV Gigi elképesztő dologra készül
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.