Utazás

Az igen: földet ad egy csésze kávé áráért ez a svéd város – ellepték az érdeklődők

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.03 | 09:32

Egy mutatós svéd városka, Götene mindössze egy csésze kávé áráért kínál földet – a település 300 kilométerre található Stockholmtól. Vajon mi áll a meghökkentő dolog mögött?

Talán már hallottunk róla, hogy Dél-Európában egy csésze kávé áráért kínáltak eladó házakat. Nos, most Észak-Európa egyik országában történik hasonló: telkeket adnak el fillérekért.

A Stockholmtól 320 kilométerre délnyugatra fekvő Götene 29 telket kínál négyzetméterenként mindössze 1 koronáért, ami forintban még az 50 forintot sem éri el – tudatta az edition.cnn.com.

Ez azonban nem akármilyen föld. Olyan telekről van szó, melyen a szerencsés vásárlók felépíthetik álmaik otthonát – ott lakhatnak, vagy a jelenlegi szabályok szerint nyaralóként használhatják.

Vagyis, ha a hőhullám miatt Dél-Európa napról napra kevésbé tűnik vonzónak, akkor ez ideális hely lehet a számunkra.

Götene egy vidéki helyiség – 5 ezer lakos él a terület legnagyobb városában és 13 ezer a tágabb településen.

Svédországnak egyébként a vidéki területe a legszebb. A Vänern-tó partján található, amely nemcsak az ország legnagyobbja – Skandináviában és az egész EU-ban is a legnagyobb tónak számít, nagyjából tízszer akkora, mint a boden-i. Az európai kontinensen csak Oroszországnak vannak nagyobb tavai.

Götene – ebben a svéd kisvárosban jelképes összegért adnak földet – Fotó: Youtube

Túrázni vágyók számára is ideális: Götene közelében van egy kis hegy, a Kinnekulle, amely két UNESCO besorolású helyszín otthona: egyik a Platåbergens Geopark és a Vänern-tó szigetvilága, a másik a Mount Kinnekulle bioszféra.

A kérdés már csak az, miért kell egy ilyen idilli városnak eladni a földjét?

Johan Månsson polgármester szerint az ok a jelenlegi gazdasági visszaesés és a fogyatkozó vidéki lakosság.

„Az ingatlanpiac jelenleg nagyon lassú régiónkban és általában Svédországban is, a magas kamatlábak és egy kis recesszió miatt, ezért szerettünk volna adni egy kis injekciót a piacnak”

– mondta a városatya a CNN-nek. Hozzátette: tapasztalják az alacsony születési arányokat és a népesség elöregedését is, ezért tenniük kell valamit – több embert kell odacsalogatniuk.

Úgy döntöttek, jelképes díj ellenében eladnak 30 telket és olyan területeket választottak, amelyek sok éven át voltak a piacon voltak és nem keltek el – mondta el Johan Månsson.

„Azt gondoltuk, miért ne, ez egy rendkívüli helyzet, amely rendkívüli intézkedéseket igényel. Szóval megcsináltuk és most szenzáció lett – nem is tudom, mit mondjak” – vallotta be a polgármester.

A dolgok ugyanis alaposan felpörögtek, mióta meghirdették a földeket.

A program 2024 májusában indult, mintegy 30 érdeklődő vásárlóval – mondta Månsson. Négyen vettek telket egy korona négyzetméteráron. A telek mérete 700-1200 négyzetméter között mozgott.

A dolog azonban vírusszerűen terjedt, ezer meg ezer megkeresés érkezett a telefonközpontjukhoz – ismerte be a városatya.

Növelné a lakosságszámot Götene – Fotó: Youtube

A példátlan megkeresés-szám miatt – Månsson szerint a világ minden tájáról érkeztek hívások – a hatóságok augusztus elejéig felfüggesztették a licitálási folyamatot, hogy kitalálják, hogyan tovább.

Amikor újraindul, valószínűleg licitálás lesz a földre ahelyett, hogy 1 koronáért adnák el négyzetméterenként – az alacsonyabb ár csak akkor érvényes, ha senki más nem akarja a földet.

De mennyibe kerül egy ház felépítése?

Månsson szerint egy ház építése általában 3-4 millió koronába, azaz 103.426.400-138.517.500 forintba kerül. A telkek ára általában 500 ezer korona, azaz 17360860 forint.

Eddig bárki vásárolhatott telket – nem kell ehhez Svédországban lakóhellyel rendelkeznie és állandóan ott laknia.

Ám előfordulhat, hogy Götene-nek felül kell vizsgálnia a szabályokat, s természetesen egy ház építése nem jogosítja fel a vevőt, hogy folyamatosan ott éljen – a vízumszabályoknak meg kell felelni, amelyek a kormány hatáskörébe tartoznak.

A városnak egyébként egyetlen követelménye van, hogy a telekvásárlástól számított 2 éven belül megkezdődjön a ház építése.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló