Érdekes

Okosabbak, mint hittük: a kutyák nem követnek értelmetlen utasításokat

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.06 | 15:48

A kutyák kisebb valószínűséggel követnek értelmetlen tanácsokat, mint a gyerekek – derül ki a Yale kutatásából.

A kutatás során a Yale munkatársai 40 kutyát vizsgáltak, és felfedezték, hogy a házikedvencek kizárólag akkor követnek egy utasítást, ha ez az alapfeltétele annak, hogy megszerezzék, amit épp akarnak. Ugyanez nem igaz a gyerekekre…

„A gyerekek gyakran esnek áldozatául annak, amit mások akarnak. A gyerekek gond nélkül hajlamosak lemásolni a tanár viselkedését, függetlenül attól, hogy ez szükséges-e vagy sem”

– mondja a kutatást vezető Laurie Santos, a Yale-hez tartozó Canine Cognitive Center munkatársa.

Amikor az emberek olyan viselkedésformát mutattak, amely teljesen haszontalan volt egy kirakós játék megoldása szempontjából, a kutyák nem törődtek a dologgal, hiszen arra vártak, hogy hatékonyabb megoldás kerüljön bemutatásra.

„Noha a kutyák erősen közösségi állatoknak számítanak, húznak egy vonalat, amikor irreleváns viselkedésformáról van szó”

– teszi hozzá a kutatást vezető Angie Johnston, a Yale doktorandusz hallgatója.

A kísérletek során a kutyákat finomságokkal jutalmazták, és hamar rájöttek, hogy mikor érnek célt, és csak ezekben az esetekben másolták le az emberi viselkedésformát.

A gyerekek esetében ez nem így történt. Ők akkor is utánozták a felnőttet, amikor a viselkedésformáért nem járt jutalom.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/947051-947051/

A szakemberek szerint ez az emberek tanulási folyamatának egyedülálló aspektusa: az olyan hétköznapi tevékenységek elsajátítása, mint pl. a fogmosás akkor is szükséges, ha nem jár érte közvetlen jutalom.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.