Érdekes

Elfogynak a japánok, veszélyben a manga, veszélyben az anime

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.07 | 08:13

Japán népessége soha nem látott mértékben csökken - derül ki a legfrissebb felmérésekből. 1968 óta, amikor először mérték a népességnövekedést, soha nem voltak ilyen mélyponton a számok. Ha nem kezdenek el sürgősen gyereket gyártani a japán párok, nagy bajban lesz az ország!

Mint a napokban nyilvánosságra hozott felmérésből kiderült, 2017. január elsején éppen 308 084 fővel kevesebb japán élt a bolygón, mint egy évvel korábban. A számadat nem tartalmazta az országban élő, külföldi származású állampolgárokat.

Forrás: pixabay.com/bogitw CC0

A népességnövekedés-fogyás megváltozása rávilágít egy a fejlett országokra, s Japánra különösen jellemző dologra: a gyermekszületések száma összhangban van a gazdaság és az általános életszínvonal növekedésével. Az elemzők máris

időzített bombának

titulálják a jelenséget, ami nagyot fog robbanni, hiszen a termékenység csökkenésével nemsokára a vásárló erő is csökkenni fog. Ez pedig egész biztosan tovább gyűrűzik az élet minden területére, ami a gazdaság és kultúra összeroppanását eredményezni majd.

via GIPHY

A probléma forrását a hírhedt japán munkafelfogással magyarázzák: egyrészt a japán társadalomban hagyományosan a férfi a kenyérkereső, másrészt a fiatalabb generációk, akik éppen belépnek a munkaerőpiacra, jóval nagyobb rugalmasságot várnak el a magán- és szakmai életükben. A fiatal japánok mindinkább egyenlőségre törekednek a magánéletükben, vagyis hogy a férfi és a nő egyaránt építhesse a maga karrierjét, de közben megosztozzanak a házimunkán is. Azonban a karrier célok egyre inkább háttérbe szorították annak igényét, hogy mielőbb családot alapítsanak a japán párok. Olyannyira, hogy sokaknál egyfajta mellékes cél lett a gyermeknemzés.

2015-höz képest 2,9 százalékkal esett a születések száma Japánban, így 2016-ban 981 202 bébi született, ez viszont a legalacsonyabb 1974 óta.A 65 év felettiek a teljes népesség 27,2 százalékát teszik ki, míg a 14 évesnél fiatalabbak csak a 12,7 százalékát.

via GIPHY

Ellenben a regisztrált külföldiek száma 6,9 százalékkal emelkedett a felmérések szerint. Úgy látszik, hogy vonakodni látszik a trend, miszerint Japán hagyományosan vonakodott megnyitni határait a külföldi munkavállalók előtt, a japánok ugyanis híresen büszkék kulturális és etnikai homogenitásukra. A japán kormány több programot is elindított, melynek célja a diákok és a magasan képzett munkaerő becsábítása az országba.

Addig is jó szívvel ajánlunk néhány igazán remek animét!

Forrás: pixabay.com/bogitw CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló