Sorozatok

Ezek a sorozatok akkor is bejöhetnek, ha még sosem néztél animét

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.24 | 06:45

Azt se tudod, hogy mi az anime, vagy úgy érzed, mindent láttál? Itt vannak az alapok!

Először is, az anime nem egyféle stílus, ez a japán (animációs) sorozat vagy film, tulajdonképpen a japán rajzfilm. Ahogy a Micimackó a gyerekeket köti le elsősorban, addig a Family Guy kifejezetten a felnőtteknek készült. Animékből is pont ilyen széles a kínálat, 3 éves kortól minden korosztálynak készítik, így mindenki kedvét lelheti benne.

Vannak olyan animék is, amiket a rajongók csak első animeként emlegetnek, és az olyanoknak ajánlanak, akik még soha nem láttak animét és nem tudják, hogy mi lehet a varázsa, amitől annyira népszerű.

A legjobb első anime – Fullmetal Alchemist: Brotherhood

Szinte minden animés szerint a legjobb első. A történet egy olyan kitalált világban játszódik, ahol az alkímia az egyik legfejlettebb tudományos technika, amit mindennapi életben használnak. Az alkímia tanulható, az alkímiára képes embereket pedig nagy tisztelet övezi, ha jóra használják ezt a képességüket. Az emberi transzmutáció, a halálból való visszatérés, azonban tiltott dolog. A sztori egy testvérpárról, Edward és Alphonse Elricről szól, akik alkímiával vissza akarták hozni elhunyt édesanyjukat, de a félresikerült transzmutáció miatt súlyosan megsérülnek. Így a fiúk a Bölcsek köve után kutatnak, ami az egyetlen reményük helyrehozni a dolgokat.

A Bölcsek köve és elkészítésének titka azonban nem csak őket vonzza, a kő utáni kutatásuk közben pedig nagyobbnál nagyobb veszélyek és ellenségek várnak rájuk. A kő még jó kezekben is veszélyes, rossz kezekben pedig több millió ember életét is veszélybe sodorhatja.

A Fullmetal Alchemist biztosan mindenkit a képernyő elég szögez. A történet éppen eléggé nyugati stílusú, magával ragadó, és nem túl komplikált, viszont pont eléggé izgalmas, hogy kíváncsiak legyünk a végére. Elég sok benne az akciójelenet, de gyakori a helyzetkomikum, a barátságok és a szereplők közötti összetartás pedig szívmelengető. Ha rákattanunk, a sorozat végére biztosan nehezen mondunk a történetnek búcsút.

Ha szereted a Sherlockot – Death Note

Talán a csaták és harcok nem a te asztalod. Mit szólnál egy olyan történethez, amiben nem tudod eldönteni a főszereplőről, hogy ő a jófiú vagy a rossz?

A Death Note egy olyan anime, amiben a főszereplő Yagami Light az utcán talál egy jegyzetfüzetet, amibe ha beleírják valakinek a nevét, az meghal.

Light először megijed a hirtelen kapott hatalomtól, majd elhatározza, hogy a Death Note segítségével megszabadítja a világot a bűnözéstől, és ő lesz az új világ ura. Light pont annyira öntelt, mint Sherlock, a történet pedig bár eleinte lassúnak tűnik, igencsak beindul a közepe felé. Ha élvezted, ahogy Sherlock és ellenfelei mindig legalább három lépéssel előtted járnak és nem tudod, pontosan hogyan fog alakulni a történet, ezt az animét imádni fogod.

Light és a nyomába küldött L nevű nyomozó története pontosan ezt az izgalmat adja vissza, és a két férfi közötti feszültség is ismerős, mint Sherlock és Watson kapcsolata.

Ha sosem érdekeltek a sportok – Free! és Haikyuu!!

Nyugi, vagyunk ezzel még egy páran. De a Free! és a Haikyuu!! ennek ellenére a legjobb első animék közé tartoznak. Tökéletesek, hogy ha már eleged van mindenből és kikapcsolnál. Mintha középiskolás barátok közé csöppennél, aranyos sztorikkal.

A Free! egy középiskola úszócsapatról szól, és bár az alapsztori valóban az úszásról szól, inkább a barátok közötti kisebb-nagyobb drámák körül bonyolódik a történet, amibe teljesen bele lehet feledkezni. Csajoknak az úszónadrágban grasszáló helyes fiúk látványa már csak ráadás. A második évadban már komolyabb témák kerülnek elő, mint a továbbtanulás, de az alaptéma és a helyes fiúk megmaradnak.

Hasonló anime a Haikyuu!! is, ami egy középiskolai röplabdacsapatról szól. Még mindig népszerű, 2014-ben indult és három évada van. A főszereplő Hinata Shouyou alacsony a sporthoz, de a kitartása, és a riválisával, Kageyama Tobioval való együttműködése a közös célért (a Karasuno csapat győzelméért), igazán motiváló lehet azoknak is, akik nem sportrajongók. Talán annyira is, hogy a sorozat kapcsán elkezdjék érdekelni a csapatsportok.

Az animék mindenkinek szólnak, kortól és nemtől függetlenül. Senki nem mondhatja, hogy neki ez nem való – akik ezt mondják, még egyet sem láttak, vagy nem a nekik megfelelőt. Anime minden stílusban, minden témáról készült már (még a sakkról és a golfról is), csak meg kell találni a nekünk valót. Keresd meg az animéd!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.