Uncategorized

A napkitörés hatásai: gyönyörű, de gondot is jelenthet

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.07 | 15:31

Rendkívül aktív mostanság a Nap, amely az elmúlt 20 év legnagyobb napviharait szabadítja a Földre. Bolygónk azonban nem kivétel: ezt teszi a Naprendszer többi részével is.

A Nap manapság igencsak aktív, s ez nemcsak a Földet érinti, hanem a Naprendszer többi részét is. Egy napkitörés hatásai igen változatosak lehetnek, ezeket vesszük most sorra.

Amennyiben 2024 májusában feltekintettünk az égre néhány éjszakán, jó eséllyel láthattunk valami látványosat. A viszonylag alacsony szélességi körökön élők számára ugyanakkor ritka volt annak a valószínűsége, hogy láthassák bolygónk auróráinak villogó vörös, rózsaszín vagy zöld fényét – tudatta a bbc.com.

Egy erős napvihar töltött részecskéinek kitöréseit szórta a Föld felé, s miközben körbe-körbe ugráltak bolygónk atmoszférájában, lehetővé tették az északi és a déli fény látványos megjelenítését.

Az aurora borealis káprázatos látványa ezúttal sokkal délebbi tájakon történt, mint általában – az aurora australis esetében pedig sokkal északabbra, köszönhetően a geomágneses vihar erejének, amely két évtizedre visszamenőleg a legerősebbnek bizonyult.

Bár néhány ember csupán halvány, hátborzongató fényt tapasztalt, mások számtalan színt láttak délen egészen az angliai Londonig és az amerikai Ohio államig. Még a kaliforniai San Francisco északi részéből is érkeztek jelentések.

Gyönyörű hatást, de gondot is jelenthetnek a Napkitörések – Fotó: bbc.com videó

Ám míg a Napból származó aktivitási kiugrás sokakat gyönyörködtetett a Földön az általa produkált fények miatt, a Naprendszer más részein is mélyreható volt a hatása.

A napkitörés hatásai – mit mondanak a csillagászok?

Míg a többség az éjszakai égbolton táncoló színeket figyelte, a csillagászok sokkal alaposabban kémlelték az eget. Azt igyekeztek megfigyelni, hogy milyen furcsa módon hatnak az ilyen intenzív részecskekitörések más bolygókra és a köztük lévő térre.

„A Nap bármilyen irányba képes kifelé lőni az anyagot, akár egy kerti locsológép – mondta Jim Wild, a brit Lancaster Egyetem űrfizika professzora. – A napkitörés hatásai az egész Naprendszerben érezhetők.”

Napunk jelenleg a szoláris maximuma felé tart, vagy már elérte azt – egy 11 éves ciklusban ez az a pont, ahol a legaktívabb.

Ez azt jelenti, hogy a Nap több sugárzáskitörést és részecskét bocsát ki a napkitörésekből, valamint a coronal mass ejection (CME) néven ismert eseményekből. Ha ezeket felénk permetezi, túltölthetik a Föld mágneses mezejét, ami csodálatos fényt okozhat. Ugyanakkor problémákat is jelenthet a műholdak és az elektromos hálózatok számára.

Hihetetlen videó – sarki fény tűnt fel Magyarország felett!

„Úgy tűnik, a dolgok most felpörögnek – mondta Mathew Owens, a brit Readingi Egyetem űrfizikusa. – Szerintem most járunk a napenergia maximumán, így a következő pár évben még több ilyen viharral találkozhatunk.”

A Nap körül jelenleg több űrhajó is közelről figyeli az aktivitás növekedését.

Az egyik ilyen, az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter 2020 óta vizsgálja a Napot olyan pályán, amely a Merkúr útján halad. Jelenleg az űrszonda „a Földről nézve a Nap túlsó oldalán van” – mondta Daniel Müller, a hollandiai Esa Solar Orbiter missziójának kutatója. „Tehát mindent látunk, amit a Föld nem lát.”

“Szörnyen aktív régiók”

A Földet 2024 májusában elért vihar a napkitörések és napfoltok, plazmakitörések és csavarodó mágneses mezők aktív régiójából eredt a Nap felszínén, amelyet fotoszférának neveznek. Müller szerint a Solar Orbiter képes volt „több kitörést látni ebből a szörnyen aktív régióból, amelyek elfordultak a Föld látószögéből nézve” – jegyezte meg Müller. A tudós itt a napfelszínen napfoltoknak nevezett, erős fényvillanásokra és elsötétült területekre utalt.

A Solar Orbiter egyik célja, hogy összekapcsolja a Nap felszínén és a helioszférában zajló eseményeket – tudatta Müller. A helioszféra egy hatalmas plazmabuborék, amely beborítja a Napot és a Naprendszer bolygóit, miközben a csillagközi térben halad.

Müller és kollégái abban bíznak, többet megtudnak majd arról, hol fúj be a napszél, vagyis a Napból a Naprendszeren keresztül kiömlő részecskék állandó áramlásáról „a csillagközi közegbe”. „Különösen érdekel minden olyan energia a Napon, amit a napszél turbulenciájában találhatunk” – mondta a szakember.

Ez a bizonyos ciklus, a 25-ös jelentősen aktívabbnak tűnik, mint amit az emberek előre megjósoltak – jegyezte meg  Müller. Hozzátette, a relatív napfoltszám – a Nap látható felületén végzett aktivitás mérésére használt index – elhomályosítja azt, amit napfénynek láttunk, az előző napciklus csúcsát.

Nem a Föld az egyetlen bolygó, amelyet napviharok sújtanak

Az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) májusban napi maximum 124 napfoltot jósolt havi szinten, ám a tényleges szám átlagosan 170 volt – egy nap pedig meghaladja a 240-et. Ugyanakkor, a Nap 11 éves ciklusának pontos oka és változékonysága továbbra is rejtély marad – mondta Daniel Müller.

A naptevékenység ezen változásainak hatásai azonban messze kiterjednek a Naprendszerre. Nem a Föld az egyetlen bolygó, amelyet napviharok sújtanak, miközben a bolygóközi térben gomolyognak.

A Merkúrnak például, amely a Naphoz legközelebbi bolygó, sokkal gyengébb mágneses tere van, mint a Földnek – nagyjából 100-szor kisebb –, és nincs jelentős légköre. A naptevékenység hatására a bolygó felszíne a röntgensugárzástól izzadhat, amikor a napszél jelentkezik.

A Vénusznak szintén nincs jelentős mágneses mezője, de a bolygó még mindig hoz létre aurórákat, miközben a napszél kölcsönhatásba lép a bolygó ionoszférájával – mondta el a kutató.

(Via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló