Érdekes

Íme, pár érdekes tény péntek 13-ról péntek 13-án

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.13 | 16:27

Péntek 13-a sokak számára a legfélelmetesebb nap. Ha megkérdezel egy ilyen embert, hogy de miért, jó eséllyel nem fogja tudni neked megmondani. Mert csak. Igyekszünk pár ténnyel eloszlatni a félelmeket, és bizonyítani, hogy ez a nap is csak olyan, mint a többi. Sőt, lehet, hogy szerencsésebb, mint a többi.

Forrás: 123rf.com

A péntek 13-tól való félelem valahol megmagyarázhatatlan, mégis rengeteg embert érint ez a babona. Idén már volt egy péntek 13-a, áprilisban, és jövőre is lesz kettő, szeptemberben és decemberben. Miközben ezen a napon az emberek nagyrésze attól retteg, hogy elüti a villamos, vagy a fejére hullik egy cserepes virág vagy egyéb más szerencsétlenség történik vele, a valóságban eseménytelenül telik el a nap.

Az alábbiakban 9 olyan kevésbé ismert tényt osztunk meg veletek péntek 13-val kapcsolatban, amelyektől lehet, hogy jobb lesz, elengeditek esetleg a bennetek pulzáló félelmet, vagy épp ellenkezőleg, még jobban félni fogtok. Azért reméljük, nem így lesz.

Hány péntek 13 van egy évben?

Álatlában kettő, úgy, mint idén is. Azonban előfordulhat olyan eset, amikor például háromszor is beköszönt a “szerencsétlenségek” napja, de az is megtörténhet, igaz nagy ritkán, amikor egyszer sem, mert időnként 14 hónap is eltelik a kettő között. Az pedig több mint egy év.

Rettegsz a péntek 13-tól? Lehet, hogy ez nálad egy fóbia.

Az orvostudomány is számon tartja a péntek 13-tól való rettegést, még neve is van. Úgy hívják, hogy friggatriskaidekaphobia, próbáld csak kimondani, de nehogy aztán ebből egy újabb fóbia keletkezzen. Az Amerikai Stresszkezelő Központ és Fóbiaintézet szerint egyébként ez a fóbia 17 és 21 millió közötti amerikai polgárt érint, ami elég nagy szám.

A 13-as számtól való rettegés is egy fóbia

Talán az a belépő a péntek 13-tól való rettegés utcájába, hogy már eleve félünk A 13-as számtól is. Ez is egy betegség, és ennek is van neve: triskaidekaphobia. Az alapja ennek az, hogy a 12-es számot mindenki egy szupererős, rendkívül jó energiákkal bíró, szerencsés számnak tartja, többek között azért mert 12 hónap van, Jézusnak 12 apostola volt és még sorolhatnánk. És mi is következne a legszerencsésebb számra, mint a legszerencsétlenebb?

Jobb a békesség, iktassuk ki a 13-ast!

A világ számos szállodájában nincs 13. emelet, hanem a 12.re a 14. következik. Arra persze sosem gondol senki, hogy ha megszámoljuk az emeleteket, akkor, ha kiírják, ha nem, a 14. akkor is a 13. lesz. De egy csomó kórházban sincs 13-as szoba, repülőtéren pedig 13-as terminál. Jobb félni, mint megijedni.

Hollywood nem fél péntek 13-tól

Hollywood minden parás esetre rárapül, és így volt ez péntek 13-mal is. Az egyik legnagyobb horrorsikere az amerikai filmgyártásnak is ehhez a fóbiához köthető: az 1980-as Péntek 13 című film az egyik legnagyobb horrorklasszikussá vált, aminek 2009-ben készítették el a remake-jét. Ezekben a slasher-filmekben gyilkolászik a hokimaszkos Jason Voorhees.

Van egy nevezetes, rettegett péntek 13

És egyre közelebb kerülünk hozzá. Már csak 11 év, és beköszönt az a bizonyos nap. Többek szerint 2029 április 13-án hatalmas katasztrófa rázza majd meg a Földet: a 99942. számú aszteroida végzetes közelségben száguld majd el a Föld mellett. Vagy becsapódik.

Voltak  a történelemben is híres péntek 13 rettegők

Ráadásul mindannyian a világ urai pozícióban voltak, mégis volt egy dolog, péntek 13-a, amitől szinte betegesen rettegtek. Napóleon és Hoover amerikai elnök is szenvedett a triskaidekaphobiától, de tőlük is fóbiásabb volt Roosevelt, aki sosem utazott sehova a hónapok 13. napján, akkor sem, ha az nem péntekre esett, és sosem fogadott vendégül 13 embert.

Párizsban bérelhetsz quatorzieme-t

Na rendben, de mi ez? Nem mi, hanem ki. Franciaországban magas lehet a péntek 13-tól rettegők száma, ugyanis itt alakult ki ez a szokás. A quatorzieme nem más, mint a 14. ember, akit fel lehet bérelni vendégnek, ha netán úgy alakul, hogy egyébként csak 13-an jönnének vendégségbe. Természetesen a legtöbb quatorzieme szolgáltatásait péntek 13-án veszik igénybe.

Péntek 13-a nem is szerencsétlen nap

Péntek 13. korántsem olyan para, mint azt a legtöbb ember gondolja. Egy 2008-as holland kutatás ki is mutatta, hogy ilyenkor, talán mert a para miatt óvatosabbak az emberek, kevesebb az autóbaleset, a tűz és a bűncselekmény. A CNBC kutatása szerint pedig az amerikai gazdasági piac is sokkal jobban teljesít péntek 13-án, mint más napokon. Legalábbis az utóbbi 140 alkalommal ez történt.

Na, parázol még?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.