Érdekes

Van egy állat, amitől még a fehér cápák is betojnak

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.17 | 06:46
  • trendindex: 6

Pedig róluk azt gondoljuk, hogy nem csak a tengerek királyai, hanem úgy általában véve a legfélelmetesebb ragadozók a földön. De van egy állat, amitől még ők is félnek.

(kép: Pixabay)

Azt, hogy mit gondolunk egyes fajokról, nyilván a róluk szóló filmek is befolyásolják. Spielberg 1975-ös filmklasszikusa, A cápa egy csapásra a bolygó egyik legfélelmetesebb állatává tette a fehér cápát, ezen pedig a későbbi filmek és dokumentumsorozatok se nagyon változtattak. A Szabadítsátok ki Willyt! hatására viszont sokkal inkább gondoljuk kardszárnyú delfinnek ezt a másik nagy tengeri ragadozót, mint gyilkos bálnának. Egy tudományos kutatás viszont most megmutatta, hogy pont a fehér cápák inkább az utóbbi elnevezést érzik helyénvalónak.

via GIPHY

A Monterey Bay Aquarium kutatója, Salvador Jorgensen több mint 15 évet töltött el a fehér cápák tanulmányozásával, és ez idő alatt nem csak távcsővel a kezében nézte a hullámokat: eddig több mint 160 fehér cápára sikerült jeladót szerelnie kollégáival, hogy meg tudják figyelni az állatok mozgását. A fehér cápák gyakori vendégek Kalifornia partjai mellett, különösen a San Francisco melletti szigetek környékét látogatják előszeretettel, ahol bőséges a táplálék az ottani elefántfóka populáció miatt.

via GIPHY

A cápák heteket, akár hónapokat is eltöltenek egy-egy sziget körül cirkálva, a nyomkövetős megfigyelés viszont érdekes megfigyelésekkel szolgált a kutatóknak: az óceánok csúcsragadozói néha egyszerre, pillanatok alatt eliszkolnak a táplálékforrás közeléből. Jorgensen és csapata először 2009-ben figyelte ezt meg, amikor összesen 17 kifejlett fehér cápa menekült el a Farallon-szigetek környékéről. Azóta arra is rájöttek, hogy mi ennek az oka: a fehér cápák úgy tűnik eléggé félnek a gyilkos bálnáktól.

via GIPHY

Erre pedig minden okuk megvan, hiszen náluk egy súlycsoporttal nehezebb tengeri ragadozókról van szó. A megfigyelések alapján pedig a nagy fehérek annyira tartanak a kardszárnyúaktól, hogy meg sem várják a konfrontációt, hanem egyből felveszik a nyúlcipőt, ha az orkák túl közel jönnek, vagy éppen csak elhaladnak a környéken. Ráadásul a cápák nem csak rövid időre lépnek le: ha megjelent egy rakás gyilkos bálna, akkor ők köszönik szépen, de inkább az egész szezont kihagyják, és máshol keresnek kaját.

via GIPHY

A megfigyeléseket összegző tanulmány szerint nem pusztán félelemről van szó, a cápák ugyanis több mint 450 millió éve élnek az óceánokban, sikeres és agresszív csúcsragadozóként, de túlélési stratégiájuk része az is, hogy nem vállalnak felesleges kockázatokat. Ráadásul a kutatók éppen ’97-ben figyeltek meg a környéken egy kardszárnyú delfint, ami megevett egy kifejlett fehér cápát, úgyhogy a félelem nem alaptalan. A cápáknak egyébként is több táplálék áll rendelkezésükre, úgyhogy ha a gyilkos bálnák is megjelennek az asztalnál, kényelmesebb és biztonságosabb nekik kicsit becsicskulni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.