Érdekes

Ezért gyakori, hogy megkívánunk egy korsó sört edzés után

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.23 | 15:49

Semmi furcsa nincs abban, ha egy kemény edzés után megkívánunk korsó sört. A mozgás és az alkohol egyaránt a mezokortikolimbikus központot, azaz az agy jutalmazó rendszerét stimulálja, így sokan érzik úgy sport után, hogy szeszre vágynak.

A testmozgás során természetes módon szerotonin és endorfin szabadul fel, ami egyfajta jutalom a jól végzett munkáért. Az alkohol ugyanakkor mesterséges jutalomként funkcionál, így talán nem meglepő, hogy az agy összeköti a kétféle jutalmat, ami ugyanarra a területre hat. Kiderült ugyanis, hogy azok, akik sokat sportolnak, gyakran többet is isznak, ráadásul akkor kívánják a szeszt a legjobban, ha épp keményebben edzettek a szokásosnál.

A Pennsylvania State University friss kutatása 150 tizenkilenc és nyolcvankilenc év közötti embert vizsgált egy 21 napos időszakon keresztül. Az alanyok minden nap végén beszámoltak arról, hogy milyen testmozgást végeztek, és fogyasztottak-e alkoholt. Az összefüggés itt egyértelmű volt, aki sokat mozgott, többet is ivott, és minél többet mozgott, a jelek szerint annál többet ivott. A University of Houston szakemberei szerint elsőre talán kicsit ellentmondásosnak tűnik, hogy épp az egészséges életmód elkötelezett hívei piálnak a legszívesebben, de mivel az edzés és az ivás is az agynak ugyanazt a központját – mezokortikolimbikus központot – stimulálja, az összefüggés abszolút világos.

A tudósok azt is megállapították a Frontiers in Psychiatry című szaklapban publikált anyagban, hogy nem csak a jutalomközpontot, hanem az agy energia-anyagcseréjéért és stressz-válaszért felelős részeit is érinti mind a testmozgás, mind pedig a szesz.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/moerschy-127417/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.