Érdekes

Vérhold pénteken, az évszázad holdfogyatkozása mindjárt itt van!

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.24 | 10:44
  • trendindex: 9

A világ keleti felén látható jelenség akár száz percig is eltarthat.

A XXI. század legtovább tartó, teljes holdfogyatkozására kerül sor pénteken, július 27-én. Az égitest vöröses-narancsos színben fog pompázni, bő 100 percen át. A jelenséget leginkább a Közel-Keleten, Dél- és Kelet-Afrikában, illetve az Ázsiában tartózkodók vehetik leginkább szemügyre. Ausztráliában holdnyugtakor indul be a közel hatórás folyamat, míg Brazília keleti része és Nyugat-Európa a kelő hold elváltozásában gyönyörködhet.

Az igazi ínyencek hajóra szállnak, és az Indiai-óceánon élvezik a látványt, esetleg Etiópiába ruccannak ki. Amerika most kimarad a műsorból, legalábbis ami a szabad szemes észlelést illeti. Az ottani lakosok a NASA kilenc éve felbocsátott megfigyelő eszköze, a Lunar Reconnaissance Orbiter jóvoltából követhetik az égi eseményeket. Illetve kivárhatják a következő, ám rövidebb holdfogyatkozást, melyre 2019 január 21-én kerül sor.

Vérhold?

A némileg hatásvadász kifejezést akkor használják, amikor egy teljes holdfogyatkozás során az égitest elsötétedik, mert a Föld árnyékán halad át. A telihold ekkor elnyert színe a Földön éppen zajló napfelkelte és naplemente árnyalatait tükrözi, tájékoztat az ABC news.

via GIPHY

Magyarországon a teljes holdfogyatkozás a Bak csillagképben lesz észlelhető, melynek legnagyobb fázisa 20:22-kor látszik, a teljes fogyatkozás vége pedig 22:19-re tehető.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló