Érdekes

Kánikula, avagy amikor kinyír a nyár – ezek voltak a történelem legpusztítóbb hőhullámai

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.02 | 06:46

Egész héten hőségriadó lesz érvényben az országban, mindenki vigyázzon magára! Mert sokszor nem is gondolnánk, de a nyári meleg az egyik legnagyobb gyilkos.

(kép: Pixabay/xusenru/CC0)

Azon valószínűleg csak Donald Trump lepődik meg, hogy a történelem legkeményebb hőhullámait az elmúlt évtizedekben élte át a Föld lakossága, a tíz leggyilkosabb kánikula közül 8 az elmúlt 30 évben történt. Persze el lehet intézni azzal az egészet, hogy régen nem érték a hőmérsékletet, és hogy kamu a globális felmelegedés…

Bár az árvizek vagy a földrengések pusztításához tényleg nem mérhető, néha viszont tényleg hatalmas pusztításra képes a hosszabb ideig tartó nyári meleg, úgyhogy már arra a rövid időre is vegyen mindenki maga mellé egy pohár vizet, amíg ezt a cikket olvassa: itt a legtöbb halálos áldozatot követelő hőhullámok top 10-es listája:

1936. Egyesült Államok

Ha nem lett volna elég a Nagy gazdasági világválság, a ’30-as években a szokásosnál szárazabb időjárás is sújtotta Észak-Amerikát, a középső területek szó szerint portengerré változtak a nyári hónapokra. Ennek a tetőzése volt az 1936-os hőhullám, aminek során több héten keresztül mértek a szokásosnál jóval magasabb nyári hőmérsékletet. A hőség, és a vele párhuzamosan fellépő aszály az USA középső államait érintette a legsúlyosabban, itt a júliusi tetőzéskor egyes helyeken 49 fokot is mértek. Ennek következtében néhány hét alatt több mint 1600-an halltak meg közvetlenül a magas hőmérséklet miatt, de a kánikulával összefüggésbe hozható halálesetek száma a 5000-t is meghaladta. A nyári meleget amúgy aztán rekord hideg tél követte.

2010. Japán

Mióta rögzítik a hőmérsékleti adatokat a japán meteorológusok, ez volt a legforróbb nyár a távol-keleti szigetországban, ahol július 15. és szeptember 6. között tartósan 30 fok felett maradt az átlaghőmérséklet, és szinte minden nagyvárosban megdőlt a melegrekord. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 1718 ember halt bele a tartósan magas hőmérséklet kapcsán bekövetkező hőgutába.

1980. Egyesült Államok

Az 1980-as nyári forróság és aszály komoly következményekkel járt a mezőgazdaság számára, akkori árfolyamon körülbelül 20 milliárd dolláros kár keletkezett. Június és szeptember között a hőmérséklet csak ritkán csökkent 32 fok alá. A leginkább Texas, Missouri és Tennessee szenvedett, ezeken a helyeken tartósan 40 fok közelében tanyázott a hőmérő higanyszála. A halálos áldozatok számát 1700 és 5000 fő közé becsülik.

2015. Pakisztán és India

Azt gondolnánk, arrafelé megszokták, fel vannak készülve, vagy legalábbis bírják a hatalmas nyári meleget, de a nyári 49 Celsius-fok a pakisztániaknak is sok. A szokatlanul meleg június miatt Karachi környékén több mint 2000-en haltak meg ekkor kiszáradás vagy hőguta következtében.

Ezt a nyarat a szomszédos India sem úszta meg, a száraz évszak végén az ország több területére is lecsapott a szokásosnál melegebb és tartósan fennálló kánikula. A konkrétan ennek a számlájára írható halálos áldozatok számát 2500 körülire becsülik. Jellemző, hogy Indiában 40 fok alatt még nem is beszélnek hőhullámról, vagy extrém nyári melegről. Május végén viszont már 48 fokot mértek.

1998. India

A ’90-es évek óta igen gyakoriak a komoly hőhullámok a szubkontinensen, amik nem csak az állatállományt tizedelik meg és teszik tönkre a termést, hanem a lakosságot is komolyan veszélyeztetik. A kormány adatai szerint 1990. óta 20000 ember halálában játszott szerepet a nyári kánikula. ’98 nyarán több mint 2500-an estek áldozatul a kiszáradásnak és a hőgutának.

2006. Európa

Az öreg kontinensre 2006 júniusában érkeztek hatalmas forró légtömegek, több országban megdőltek a korábbi rekordok. A hagyományosabb melegebb klímához szokott mediterrán területeket kihagyta a kánikula, de a brit szigetektől Magyarországon át Oroszország legnyugatabbi területeiig több helyen volt extrém mértékű a forróság. A kánikula ebben az esetben is azért vált halálossá, mert tartósnak bizonyult, volt, ahol több mint 30 napig volt 35 fok felett a hőmérséklet. A halálos áldozatok száma két hónap alatt meghaladta a 3400-at.

1988. Egyesült Államok

A nagy ’88-as aszály, ami ráadásul egy évvel később is folytatódott, akkori árfolyamon 80 milliárdos kárt okozott az amerikai mezőgazdaságnak (a Katrina hurrikán után ezt tartják az USA második legköltségesebb természeti katasztrófájának), a szárazság mellett pedig a meleg is szedte az áldozatait. Egyes helyeken 50 napon keresztül nem esett az eső, a szárazság, porviharokat és erdőtüzeket is okozott, nyáron pedig egymás után két hőhullám is lecsapott. Az óvatosabb becslések szerint 4800, a bátrabbak szerint akár 17000 haláleset is írható a nyári forróság számlájára.

1901. Egyesült Államok

A 20. század hatalmas forrósággal köszöntötte Észak-Amerikát, szokás szerint az USA középső területei izzadhattak, főleg Ohio és Illinois. A kutatások szerint több mint 9500 ember vesztette életét ezen a nyáron a meleggel összeköthetően, ezt tartják azóta is az ország leggyilkosabb kánikulájának.

2010. Oroszország

Oroszországban inkább a nagyobb hideg a megszokott, de 2010 nyara szokatlanul meleg volt a nyugati országrészeken, aminek következtében erdőtüzek (és aszály) is pusztítottak. Az orosz történelem legforróbb nyarának tartják ezt, amit egyértelműen a globális felmelegedés számlájára írtak már akkor is. A tűz 15 milliárd dolláros pusztítást okozott, a felszálló füstből létrejövő szmog pedig tovább növelte a meleget és az egészségügyi kockázatokat. Ebben az időszakban Moszkvában konkrétan megduplázódott a halálesetek száma, amit elég nehéz nem a meleg és a szmog számlájára írni. A július végétől szeptember elejéig tartó kánikula számlájára több mint 50000 halálos áldozatot írnak.

2003. Európa

A világ leggyilkosabb hőhulláma viszont nem az orosz, hanem majd egy évtizeddel korábban a Nyugat-Európát, azon belül is a legsúlyosabban Franciaországot sújtó nyári kánikula volt, ami az óvatosabb becslések szerint is elvitt minimum 20000 embert, más kutatások szerint viszont közvetve akár 70000 ember haláláért is felelős lehet a hőhullám.

Forrás: Wikipédia


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.