Érdekes

Vajon tényleg korábban halnak a pesszimisták?

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.02 | 13:33

Végre egy jó hír a morcosaknak és a pesszimistáknak: az Oxfordi Egyetem friss kutatása szerint a boldogtalanság önmagában véve még senkinek sem okozta az idő előtti halálát.

A rossz egészségi állapottal élő nők körében magasabb a magukat boldogtalannak érzők száma, viszont ez a fajta szomorúság összességében véve nem vezet korai halálhoz. A brit kutatás során több mint 700 ezer nő adatait vizsgálták.

„A korábbi kutatások a szezont a fazonnal keverték, vagyis az okot és a hatást cserélték fel. A betegség az, ami boldogtalanná tesz, és stresszt okoz, nem pedig arról van szó, hogy a boldogtalan emberek megbetegszenek”

– mondja a kutatást vezető Sir Richard Peto, az Oxfordi Egyetem professzora.

Az új kutatás, amely a UK Million Woman Sudy nevű projekt adatait használja fel, összesen 1,3 millió nő hátterét elemzi 1996 és 2001 között. Három évvel a kutatáshoz való csatlakozást követően a nőket arra kérték, hogy pontozzák egészségüket, boldogságukat, a stresszt az életükben, a pihenésüket és azt, hogy mennyire van a kezükben kontroll.

A kutatás fókuszában az a 719671 nő állt, akik a boldogságukat pontozták, és akik közül 31531-en a következő tíz évben meghaltak. Átlagosan hatból egy közülük úgy éreztem hogy összességében véve boldogtalan.

Ezek a nők az egészségüket is negatívan értékelték, így sejthető, hogy betegség miatt voltak boldogtalanok, amit korai haláluk is igazol. Úgy tűnik tehát, hogy nem a boldogtalanság betegít meg, hanem épp ellenkezőleg, attól leszünk szomorúak, hogy betegek vagyunk.

A The Lancet című lapban publikált kutatás hiányossága, hogy a boldogság egészségre gyakorolt hatását nem méri, holott jó eséllyel pozitív hatással van a kiegyensúlyozottság a fizikai jóllétre is.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/geralt-9301/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló