Érdekes

Kirúgták a Google-tól, mert szerinte az informatika inkább férfimunka

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.08 | 18:23

James Damore, aki rendszerbiológiai doktorátussal rendelkezik a Harvard Egyetemről, a cég egy belső feljegyzésében azzal érvelt, hogy az informatika területén puszta biológiai okok miatt több a férfi. Ez állásába került.

A Google az utóbbi időben egyre komolyabb intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy több nőt foglalkoztassanak vezető pozícióban, illetve az azonos munkakörben dolgozó, hasonló végzettségű és munkatapasztalatú nők bérhátránya eltűnjön. Ez a bérhátrány a szakirodalom szerint abból származik, hogy az egyenlőtlen otthoni munkamegosztás miatt a háztartás és a gyereknevelés/gondozás terhei főként a nőre hárulnak, ami miatt jó eséllyel értéktelenebb munkaerővé válik, továbbá rengeteg a hagyományos szocializációból fakadó nemi sztereotípia is, miszerint a nő egy manipulatív, befolyásolható, hisztis vásárlógép, akinek a konyhában és a gyerekszobában a helye, ezért aztán a nőknek párkapcsolat és gyerek nélkül is nehezebb érvényesülniük a legtöbb területen.

James Damore ezzel nem ért egyet, és egyszerűen úgy véli: a nők és a férfiak között olyan markáns biológiai különbségek vannak, amelyek az intellektusra is kihatnak, ezért a nő szerint kevésbé lesz alkalmas az informatikai pályán sikereket elérni, hiába kap meg ehhez minden segítséget. Ezt a véleményét egy nők integrációját segítő belső céges levelezésében meg is osztotta a vezetőséggel, amiből pillanatok alatt óriási botrány lett. Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója hétfőn egyértelműen közölte, hogy Damore levelének egyes részlete „súlyosan sértik etikai kódexünket, és átlépik a határt káros nemi előítéletek terjesztésével munkahelyünkön”, ami a fiatal férfi kirúgását vonta maga után.

Van, akik szerint mindez már a vélemény- és szólásszabadság súlyos megsértése az óriáscég részéről, mások úgy vélik, hogy Damore sarkos kijelentései semmivel sem másabbak, mintha a mozgássérültekről, a melegekről, a zsidókról, a sötét bőrűekről, az idegenajkúakról vagy a kelet-európai bevándorlókról mondott volna hasonlót a kedves kolléga. Szerintük ez kártékony, másokat korlátozó beszéd, aminek egy magát valamire is tartó, koncepcióját egyenlőségre építő piacvezető cégnél nincs helye.

Akárhogy is, Damore perel: a Reutersnek kedden elmondta, hogy a “végsőkig viszi” az ügyet, mivel óriási igazságtalanság érte: egy szakmailag megalapozott vélemény miatt veszítette el munkáját egyik napról a másikra.

nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.