Érdekes

Klónkutya, 3,5 milliárd forintos ló és luxuspapagáj: a világ legdrágább kedvencei

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.09 | 09:48

Még egy ok, hogy menhelyi árvát fogadj örökbe, ha háziállatot szeretnél: a világ legdrágább állataira úgyse volna elég lóvéd. És amúgy is, a szeretetet nem lehet pénzért megvenni.

A méregdrága ló

Fajta: telivér

Ára: 16 millió dollár (több mint 3,5 milliárd forint)

A világ legdrágább lovát úgy hívják, Florida, és 2006. február 28-án, a floridai Calder versenypályán tartott nyilvános árverésen 16 millió dollárért talált gazdára az akkor kétéves, nyeretlen telivér csikó. A különleges állat 10 másodperc alatt futotta le a 200 métert, ami 154 versenyló között a legkiemelkedőbb eredménynek bizonyult. Hát igen, rá aztán nem mondhatjuk, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát!

Újgazdag majomkodás

Fajta: Csimpánz

Ára: 60-65 ezer dollár között (13-15 millió forint között)

Michael Jackson annak idején állítólag egy texasi rákkutató központban nézte ki magának, majd fogadta örökbe saját csimpánzát 1985-ben. Azóta azonban a csimpánz veszélyeztetett állatfaj lett, főként a fakitermelés ipari méretei miatt. Az ember közeli rokonai kizárólag Afrikában honosak, de az újgazdagok előszeretettel importáltatják őket házi kedvencként. Korábban főként az egyenlítői erdőkben éltek, de a fakitermelés miatt mára kiszorultak a mocsár-, illetve bambuszerdőkbe is.

A legdrágább bengáli cicus

Fajta: bengáli macska

Ára: 42 ezer dollár (9,4 millió forint)

A bengáli macska egy vadmacskaféle, a bengáli leopárdmacska és egy házimacska keresztezéséből mesterségesen létrehozott állat. Az első bengáli macska e két faj véletlen párosodásból született, de sokaknak megtetszett a vadmacska külsejű szelíd cica, ezért az 1980-as évektől tenyésztik a fajt. Jelenleg ezer és négyezer dolcsi közötti áron kapható egy-egy ilyen cicus, de azért akadnak durva ripoffok itt is. Az egyik rekord egy londoni macskás hölgyhöz fűződik, aki 1998-ban egy második generációs bengáli macskát vett magának csekély 25 330 fontért.

A vadon szava

Fajta: fehér oroszlán

Ára: 138 ezer dollár (30,9 millió forint)

Őrületesen kevés fehér oroszlán van, és állítólag ők is jobbára beltenyészet eredményei. A kihalás szélén áll a fajta, szabadon élő példányt utoljára húsz évvel ezelőtt láttak, s a világ állatkertjeiben is csak néhány száz él. Ez persze csak olaj a tűzre az unatkozó milliárdosok számára, akik örömmel megadnak 138 ezer dollárt is egy kölyökért.

A hüllővilág legdrágábbja

Fajta: levendula albínó labda piton

Ára: 40 ezer dollár (9 millió forint)

Egy rendkívül ritka genetikai mutáció eredményeként kifejlesztett fajtáról van szó, amely főként a kínai és koreai újgazdag körében népszerű. Ők gond nélkül kicsengetnek 40 ezer dollárt ezért a cseppet sem kedves vagy barátságos háziállatért, amely ettől függetlenül izgalmasan fest a tágas úri nappalikban.

Madarat tolláról

Fajta: jácintara papagáj

Ára: 6,5-12 ezer dollár között (nem olcsó)

A gyönyörű jácintara szintén a veszélyeztetett egzotikus állatok listáján szerepel, noha rendkívül óvatos, félénk karakter. A legnagyobb testű papagájfaj, kb. 100 centi magas, és 1500 gramm körül alakul a súlya, a hímek és a nőstények a laikus számára teljesen egyformán néznek ki. A szaúdi és dubaji gazdagok több jácintarát is vásárolnak maguknak.

A legflancosabb hal

Fajta: Platinum arowana

Ára: Nem eladó

A világ legkülönlegesebb díszhala az Aro-dinasztia tulajdonában áll, és bár nem eladó, rendszeresen érkeznek rá igen komoly licitek. Egy brit luxusállat-kereskedő nemrég 400 ezer dollárt ajánlott a különleges halért: állítólag több vevő is lett volna rá, akik egyre csak srófolták fel az árat. Hát, biztosan nem halászlét akartak belőle készíteni!

A klónozott kutyus

Fajta: Labrador retriever

Ára: 155 ezer dollár (35 millió forint)

Lancelot Encore nem csupán a világ legdrágább kutyája, de egyúttal az első klónkutya is. Egy floridai házaspár teljesen kiborult, amikor imádott kutyájuk, Lancelot elpusztult. Próbálták feldolgozni a vesztességet, de nem hónapok elteltével sem sikerült, ezért felkértek egy Bio-Arts nevű kaliforniai céget, hogy a Sooam Biotechnikai Kutatóközponttal együttműködésben klónozzák imádott háziállatukat. A lehetőséget egyébként egy aukción nyerték, 155 ezer dollárt fizettek a projektért, ami visszahozta Lancelot-ot az élők sorába (hú, tiszta Kedvencek temetője). Az állat egyébként állítólag egy az egyben ugyanúgy néz ki, mint elődje, és szintén hangosan horkol, ha belakmározott.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.