Érdekes

Ezért imádják a macskák a kartondobozt

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.10 | 16:41

A kutyáknak például nem kellenek ilyen búvóhelyek.

Ezer éve rajongunk értük, vagy éppen hogy utáljuk a macskákat, de ami mindig is különös lesz bennük, az a kiismerhetetlen természetük. Augusztus 8-án volt a Macskák Világnapja, és arra a rejtélyre már régóta kíváncsiak vagyunk, miért fűzi a házi kedvenceket olyan erős szenvedély a kartondobozokhoz.

via GIPHY

De nemcsak a papír alkalmatosságokba húzódnak be szívesen: jó nekik a bevásárlószatyor, a szennyeskosár és a mosógép dobja is.

Biztos, ami biztos

Ami magától értetődik, hogy biztonságban szeretik magukat tudni. Ha beférnek, be is fészkelnek. Tudván, hogy a szobamacskák akár napi 15 órát is szívesen töltenek szunyókálással, kikövetkeztethetjük, hogy fontos számukra egy zavartalan, jól izolált zug.

via GIPHY

Persze annyi veszély nem fenyeget egy zárt térben élő cicust, mint egy szabadabban kószálót. De a távoli rokonaik gyakran vannak kitéve a ragadozó madarak, sakálok vagy rókák támadásainak.

Klíma

Élnek-halnak a melegért: az ideális számukra a 30-38 C közti hőmérséklet. Így a hűvös lakás számukra nem éppen kedvező – bezzeg nyáron élnek, mint hal a vízben! Ha bedunsztolják magukat a szűk vackukba, ott bizony feltornázhatják a hőfokot is.

Egy 2014-es vizsgálat pedig arra irányult, hátha a macsekok stressz szintjét levinné a dobozba bújás. A vizsgált bundások fele papírkuckót kapott, míg a többieknek fedél nélküli nyoszolyával kellett beérniük.

via GIPHY

Be is vált az elképzelés: két hét után egyértelműen látszott, hogy az elbújós cicák sokkal jobban alkalmazkodtak a környezetükhöz. Testük félreérthetetlen jelekkel kommunikálta, mennyire jól érzik magukat. Sokat heverésztek, kipihent tekintettel, kinyújtott tagokkal. Még a nyávogást is hanyagolták.

Kellő nyomás

Egy korábbi vizsgálat pedig azt derítette ki, hogy ha stabil, ám enyhe nyomás éri bizonyos emlősök bőrfelületét, az megnyugtatóan tud hatni rájuk.

via GIPHY

A disznók esetében ez történt: az oldalukon érzett karám olyan, mint egy ölelés, vagy egy bölcső. Ez a jótékony tapintási esemény működhet a cica és a karton esetében is.

És a kutyák?

Meg a többi jószág, akik a sarokba szorított létért nem igazán rajonganak? A macskák – főleg a csapatjátékos ebekhez viszonyítva – kevésbé társas lények, inkább egyedül boldogulnak.

 

Ebből adódóan, a konfliktuskezelés sem a kedvenc műfajuk. Akárcsak az ingatag hangulatú tinik, imádnak behúzódni egy sötét sarokba.

Nem alakultak ki náluk olyan stratégiák, melyekkel a közösségi problémákat meg tudnák oldani. Az olyan állatoknál, ahol jobban lobog a csordaszellem, nem kerülik el egymást vagy bujkálnak a társaik elől ennyire.

összegzi Dennis C. Turner etológus az IFL Science oldalán.

via GIPHY

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.