Érdekes

Majdnem tíz kilométerről zuhant le, túlélte

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.09.05 | 13:35

Vesna Vulovicnak 1972 óta tartja ezt a megdöbbentő rekordot.

Tegnapi hír, hogy egy fiatal magyar srác szinte karcolásokkal úszta meg azt, hogy levetette magát egy panelház tetejéről. Ez önmagában egészen megdöbbentő, de a 35 méteres zuhanás semmi ahhoz képest, amit most olvashattok, mert ez a fiatal hölgy majdnem háromszázszor ennyit zuhant, és túlélte.

Vesna Vulovic légiutaskísérőként rossz gépre szállt, és ez a tévedés egész életében emlékezetes marad, az biztos. 1972 januárjában emelkedett magasba egy Dániába tartó DC-9-es fedélzetén.

Az usztasákhoz, azaz a jobboldali horvát szervezethez több terrorakciót kötnek, közöttük ezt is, ez a lényegen nem változtat, azon, hogy a repülő 10 ezer méter magasan Kamenice fölött darabokra szakadt. Maga a repülő, és az utasok hosszú perceken át zuhantak, és végül a csehországi hegyekbe csapódtak. Mindenki meghalt. Kivéve a fiatal légiutaskísérőt, akit egy német orvos talált meg túrázás közben.


Vesna azonban súlyos sérüléseket szenvedett, koponyaalapi vérzése volt, csigolyái is összezúzódtak, mindkét lába eltört. Az orvosokat is megdöbbentette az, hogy a hölgy alig 70 óra múlva magához tért, és kért egy cigarettát.


Vesna nem emlékezett semmire, és deréktól lefelé lebénult. Azonban több sikeres műtét után újra lábra tudott állni, és alig egy évvel később szeptemberében már újra a légitársaságnál dolgozott. Azt gondolhatnánk, hogy ez a baleset örökre traumatizálta, azonban nem, újra repült azóta, és nem szegte kedvét semmi.

 

Ami ezen kívül érdekes, az az, hogy Vesna azóta is tartja az ejtőernyő nélküli ugrás világrekordját tíz kilométerről magasról zuhant le, és túlélte. Hogy ez hogy lehetséges? Egyszerű a magyarázat, már a robbanás közben a vérnyomása miatt elveszítette az eszméletét, ezért nem kapott infarktust, és az erdő lombkoronája felfogta a testét és lassította. Olyan erővel csapódott be, hogy végülis életben maradt, sőt. Alig egy év alatt teljesen fel is épült. Vesna alig négy éve 66 éves korában halt meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló