Érdekes

Mi van ma Nick Vujicic-csal, a kezek és lábak nélkül született motivátorral?

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.05 | 15:45

Már több mint 10 év annak, hogy a kezek és lábak nélkül világra jött Nick Vujicic világhírnévre tett szert. Mi van vele azóta?

(fotó: Mandy Cheng / AFP)

800 ezer ember előtt, szemtől szembe

A szerb bevándorlók fiaként, Melbourne-ben született kisfiú a tetra-amelia szindróma következtében kezek és lábak nélkül él, és bő tíz éve ismerte meg történetét a világ. Nick jelszava a “no arms, no legs, no problem”, vagyis a “nincsenek kezek, lábak, nincs probléma” jelszóval vált annak idején ismertté, s ezzel együtt az első testpozitív, esélyegyenlőségi aktivisták egyike volt.

Ma már 36 éves, Kaliforniában él gyönyörű feleségével, a malajziai származású Kanae Miyaharával és négy pici gyerekével: két kisfiával és az egypetéjű ikerlányokkal. Időközben bejárta a világot, csak Kínában 37-szer járt, és a legnagyobb tömeg, ami előtt élőben beszélt, 800 ezer ember volt. “igen, szemtől szembe!”- nevet. Nick nem csak motivációs tréner, evangelikus pásztorként is beszél hitéről, ugyanakkor legfontosabb témai az iskolai és munkahelyi bullying megállítása, a sokszínűség elfogadása és az önmagunkba vetett hit felépítése.

Kezdetben mindenhol visszautasították

Persze nem volt mindig ilyen fényes az ő helyzete sem. A szülei kezdetben aggódtak, hogy sosem lesz képes önálló életet élni, de biztatták: próbáljon ki mindent, és ne féljen a kudarctól, annál több siker éri később az életben. Erre aztán sor is került, és Nick megtanult lábak nélkül járni, fogat mosni, enni, úszni, rollerezni… egyszóval egy sor olyan dolgot, amiről mindenki azt hitte, hogy kezek és lábak nélkül senki sem képes rá.

Nick erős hívást érzett arra, hogy tapasztalatait a nehézségek leküzdéséről másokkal is megossza, ezért annak idején 52 brisbane-i iskolát is felhívott, hogy örömmel tartana előadást a témában, de a kutyát sem érdekelte a dolog, a mondat közepén rácsapták a telefont. Huszonöt évesen, amikor az ausztrál 60 Minutes riportere, Peter Overton találkozott vele, mégsem az volt minden vágya, hogy milliókat szólítson meg, hanem az, hogy boldog férj és apa lehessen.

Iszonyú volt, hogy nem tudja felvenni a síró babát

Amikor Nick apa lett, újabb mélyponthoz érkezett.

Iszonyú volt, hogy sír a fiam, és nem tudom felvenni. Amikor mászni kezdett, borzalmas volt, hogy az ágy szélén van egy centire a leeséstől, és semmit sem tudok tenni. Láttam, hogy a feleségem túl van terhelve, és nem tudtam átvenni a frontot. A tehetetlenség iszonyú érzés volt. Elsírtam magam, és azt mondtam, nem akarok több gyereket. Nem döbbenetes, hogy én voltam az, aki semmit nem csinált, mégis én borultam ki jobban az első időszakban?

– neveti el mondandója végét. A felesége azonban nem így gondolta, ezért aztán jöttek sorban a gyerekek, és Nick mindent megtesz, hogy ideális apukájuk legyen. Sok időt tölt velük, és arra tanítja őket is, amire mindenki mást: ha keményen küzdesz valamiért és hiszel magadban, szinte minden lehetséges. Az is, amiről korábban nem hitted volna, hogy mehet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló