Érdekes

Patkányokat tanítottak meg bújócskázni

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.13 | 15:48

A kutatók nem is számítottak rá, hogy ilyen ügyesek lesz a rágcsálók a játékban. Ráadásul úgy tűnik, még élvezik is!

(kép: Pixabay)

A berlini Humboldt Egyetem kutatói, Michael Brecht és Annika Reinhold nemrég publikálták tanulmányukat a Science folyóiratban, ami arról szól, hogyan tanítottak meg patkányokat bújócskázni. Persze most azt gondolhatjuk, hogy egy csomó állatot be lehet tanítani mindenféle trükkökre, a patkány amúgy is okos állat, a bújócska meg tök egyszerű, ez azonban egyáltalán nincs így. Patkányokat megtanítani bújócskázni elég kemény feladat, a tudósok ezért már az állatok fiatal korában elkezdték a tréningezésüket, a születés után három héttel ugyanis még alapvetően sokkal játékosabbak, mint később. Így sikerült elérni, hogy a kísérleti alanyok meglepően gyorsan megtanulták a játékot, ami pedig még nagyobb eredmény, hogy úgy sikerült rávenniük az állatokat a bújócskázásra, hogy azok végül nem jutalmazásért, hanem a játék öröme miatt vettek részt.

via GIPHY

Összesen 6 patkány vett részt a kísérletben, ami egy kivilágított szobában folyt, ahová a kutatók különböző kartondobozokat tettek le búvóhely gyanánt. A tudósoknak először lényegében meg kellett szelídíteniük az állatokat, rengeteg időt kellett velük eltölteni közösen, mire teljesen megszokták az emberi társaságot. Ezután kezdtek el játszani egy leegyszerűsített bújócskát, a patkány pedig már annyira igényelte az emberi társaságot, hogy egy kis simogatásért is elindult megkeresni. Az igazán nagy feladat viszont az volt, hogy rávegyék a patkányokat, hogy ők bújjanak el.

Az állatok nem kaptak jutalomkaját a kísérlet alatt, először csak simogatással jutalmazták őket, később viszont ez is másodlagossá vált, mert elkezdték élvezni a bújócskát: pusztán a játék öröme miatt kezdték csinálni, reakcióikból pedig kiolvasható volt, hogy élvezik az egészet.

Ráadásul az is kiderült, hogy elég ügyesek a játékban, szisztematikusan vizsgálták meg a területet, emlékeztek korábbi búvóhelyekre, és megértették, hogy az egyik hely mitől jobb búvóhely, mint a másik. És még csak azt sem lehet mondani, hogy találtak egy tehetséges patkányt, mert a kísérletek során mind a hatan jól szerepeltek.

Forrás: Gizmodo


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló