Érdekes

Lehet vegán egy kutya? Megnéztük, hogy van-e értelme vega koszton tartani a kutyákat

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.24 | 15:52

Veszélyes divat vagy sima ügy a blökik növényi alapú táplálása?

Hogy életben maradjanak a kutyák, nem feltétlenül szükséges húst kapniuk – vallja az a több, mint félmillió brit kutyatartó, akik az elmúlt évtizedben térítették át jószágaikat a vegán étrendre. 360 százalékkal nőtt a húsmegvonó szigetországi gazdik száma – jelenleg 542 ezer emberről tudunk, akik így döntöttek.

Az angol háztartások közel fele (44 százalék) tart valamilyen házi kedvencet, így valóban egy állatbarát társadalomról beszélünk. Csak kutyából 8.5 millió él az Egyesült Királyságban, amely jószágok közül egyre többen kapnak növényi alapú eleséget – vegetariánus illetve vegán változatban.

via GIPHY

Ha úgy döntenél, hogy megléped ezt a drasztikus lépést, tisztában kell lenned azzal, hogy mit is vállalsz. Mert a macskák egyértelműen húsevők, ők jó eséllyel belepusztulnának egy ilyen erős váltásba. A kutyák szervezete ezzel szemben – elvileg – alkalmas a húsmentes életre, de kérdés, hogy mennyire érdemes ezt erőltetni számukra.

Farkas / kutya

A háziállatként tartott ebek eredendően a szürke farkas fajtaváltozatai. A látható különbségek ellenére jelenleg is tudnak egymással életképes utódot létrehozni. A farkas pedig jó ragadozó hírében áll, viszont az adott környezet és az évszak is nagyban befolyásolja életmódját. Például a Yellowstone Nemzeti Parkban élő példányok nyáron beérik apró rágcsálók, madarak fogyasztásával, de máskor gerinctelen állatok ugyanúgy kerülnek a „tányérjukra”, mint a füles- vagy a rénszarvas. Viszont a székletük 74 százaléka növényi eredetű, ami főleg fűféléket jelent. De némi gyümölcs is lecsúszik a lassan mindenevőnek nevezhető torkukon.

via GIPHY

A legalább 14 ezer éve (vagy akár 100 ezer éve) háziasított kutyák esete némileg más – az emberrel való hosszú együttélésük hozott jó pár változást. Sok asztali maradékot fogyasztottak el, ami meg is látszik a genomjukon. 2013-ban Svédországban azonosították be náluk az amiláz termeléséhez szükséges kódokat, ráadásul nagyobb mennyiségben. Ez az enzim felel a gabonában, babfélékben és krumpliban található keményítő lebontásáért, ami a blökiknek ötször olyan jól megy, mint a farkasoknak.

via GIPHY

Még egy, a keményítő feldolgozásához szükséges biokatalizátor is előkerült – és ez a típusú maltóz ráadásul jobban hasonlít a növényevőknél (tehén) vagy a mindenevőknél (patkány) fellelhetőhöz, mint a farkasokéhoz.

Baktériumflóra?

De nem csak az enzimek számítanak: a belekben található baktérium telepek is fontos szempontot képviselnek. Nemrégiben derült ki, hogy az ebek ezen a területen is jócskán elszakadtak őseiktől: a szénhidrátot bontó bacilusok nagyobb számban vannak jelen szervezetükben, ráadásul az aminosav termelésük is módosult.

Fogas kérdés

Az étkezésük módja pedig teljesen eltér a ragadozó elődeiktől. Mi kiszolgáljuk a kutyáinkat, jó minőségű ételekkel, ezért kisebb is már a testük mérete, és a fogaik is apróbbak.

via GIPHY

Kevesebb fogra van szükségük, amelyek nem is annyira szabdaltak már, mert főleg lágy ennivalókat kapnak, gyakran csont nélkül. A fejméret pedig a rágási képességeken is múlik, a fejforma viszont a fogak épségét befolyásolhatja.

Na de vegán?

Több tanulmány készült már a témában, melyek kimutatták, hogy igenis képes hozzászokni a kutyusunk a húsmentes étrendhez. Feltéve, ha a kereskedelmi forgalomban kapható készételek tartalmazzák a kellő tápanyagot. Egy szánhúzó kutyákat górcső alá vevő dokumentum azt állítja: az állatok képesek voltak ugyanarra a teljesítményre hús nélkül is.

via GIPHY

De nem minden eleség egyforma: a piacon lévő termékek negyede nem üti meg a kívánt mércét. És ha otthon próbálod meg kikísérletezni kedvenced számára a vegetáriánus menüt, akkor még többet kockáztatsz. Ezt egy 86 európai kutyát vizsgáló kutatásnál mutatták ki, ahol kiderült, hogy minden második közülük fehérjehiányban szenved. De az esszenciális aminosavak, kálcium, cink és vitaminok (D, B12) dolgában is „kutyául” álltak.

Rágjon répát?

De nemcsak az étel összetétele a necces: maga a rágás élménye is kulcsfontosságú az állatnak. A csontropogtatás és a hús cupákolása egy örömteli, megnyugtató tevékenységet jelent kedvenceinknek. Mindez egy olyan világban, ahol elég sok időt kénytelenek a blökik egyedül tölteni – megfontolásra érdemes tényező, teszi hozzá a Science Alert.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló