Érdekes

A fesztivál melletti folyóba annyi kokain került, hogy kihalhatnak az angolnák

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.29 | 09:18

A Glastonbury Fesztivál melletti folyó vizét vizsgálták a kutatók.

Wikimedia

A kutatók mérései szerint a fesztivál idején az MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) pszichoaktív szer és a kokain szintje a folyóban olyan magas, hogy képes károsítani a vízivilágot, köztük a ritka angolnapopulációkat a folyó távolabbi szakaszain és mellékágain is.

A szakemberek ezért felszólították a fesztivál látogatóit, hogy a rendezvény által biztosított hivatalos mellékhelyiségeket használják, mivel a kábítószerek a szabadban való vizeléssel jutnak a közeli folyókba.

A kutatók az utolsó, 2019-ben megrendezett Glastonbury fesztivál előtt, alatt és után mérték a vízben lévő kábítószer mértékét a Whitelake folyónak a fesztivál helyszíne feletti és alatti szakaszán. Kimutatták, hogy az MDMA koncentrációja megnégyszereződött egy héttel a fesztivál után. A kokainkoncentráció olyan mértékűre nőtt, amelyről ismert, hogy hatással van a védett fajként számon tartott angolnák életciklusára.

A szakemberek szerint kutatásokat kell végezni azon lehetséges környezetbarát módszerek feltárására, amelyekkel csökkenteni lehet a fesztiválokról eredő tiltott szerek kibocsátást és hatását.

“Fő gondunk a környezeti hatás. Ez a kutatás megmutatta azt, hogy a kábítószerek olyan mértékben kerülnek a folyókba, amely felborítja az európai angolna életciklusát, aláásva a fajmegőrzésre irányuló erőfeszítéseket” – közölte Christian Dunn, a Bangori Egyetem kutatója.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló