Érdekes

A heti mobilapp: Itt a spermadonorok Tindere

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.29 | 14:10

Spermaválasztásra fejlesztett applikációt a Londoni Spermabank. Ugyanazzal a logikával működik, mint a társkeresés Tinderen: balra csúsztatod azt, amelyik nem szimpatikus, jobbra azt, amit szívesen választanál. Az még vitatott, hogy korrekt-e feltüntetni a donor bőrszínét, egyesek szerint ez rasszizmus.

A leghíresebb okostelefonos társkereső, a Tinder logikáját vette alapul a spermadonor-keresésre fejlesztett mobil applikáció, a London Sperm Bank Donors. Bekerült a katalógusába az intézmény teljes állománya, ami több mint 25.000 donort jelent, de a listát folyamatosan frissítik. Csak az Egyesült Királyságban érhető el az alkalmazás.

Kép: London Sperm Bank/Mashable
Kép: London Sperm Bank/Mashable

Részletes adatokat tudhatnak meg a jelöltekről a felhasználók: külső tulajdonságok mellett többek között iskolai végzettséget, elért eredményeket és érdeklődési kört. Írhatnak saját bemutatkozó szöveget is a donorok.

Beleépítettek egy kívánságlista funkciót is, mely segítségével a felhasználó meghatározhatja, hogy milyen donort szeretne magának. Felajánlja neki a rendszer azokat, akik passzolnak a leírására, ha pedig nincs senki, akkor értesítést küld, ha a meghatározásnak megfelelő donor kerül be a katalógusba.

Rasszizmus, ha kiválaszthatják a bőrszínt?

Feltüntethető az alkalmazásban a donorok nemzetisége és bőrszíne is, ami megosztja a véleményeket. 2014-ben egy amerikai leszbikus pár beperelte az intézményt, ahonnan közösen nevelt gyerekükhöz szereztek spermát, mivel kevert bőrszínű babájuk lett annak ellenére, hogy fehér donort választottak. Ők arra hivatkoztak, hogy a környezetükben és a családjukban sok a rasszista, és nem szeretnek kitenni az előítéleteiknek a gyereket.

Egyesek szerint rasszizmus, ha valaki bőrszín alapját választ, mások azt állítják, hogy mindenkinek joga van eldönteni, hogy milyen fizikai tulajdonságú donort szeretne. Kommentben várjuk a véleményeteket a témáról.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló