Érdekes

Az ősi maják legalább akkora sókereskedők voltak, mint asztrológusok és gazdálkodók

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.09 | 16:46

A csúcsidőszakukat ie. 900 és 300 között élő ősi maják az egyik legtitokzatosabb nép a régmúltból. A mai napig sok titok övezi kultúrájukat, és még mindig derülnek ki róluk olyan információk, amit korábban még csak nem is sejtettünk. Most például az, hogy nemcsak a mezőgazdaságot meg az asztrológiát vágták nagyon, de a sógyártást és sókereskedelmet is.

Fotó: 123rf.com

A maják egy része a tengerparton élt, és ha már ott voltak, sót készítettek, amiből apró, süteményszerű tömböket formáztak, majd elhajóztak a birodalom belső vidékeire, ahol aztán eladták a portékájukat. Ez a friss felfedezés egy amerikai-japán régészcsoport érdeme, akik a napokban tették közzé kutatásuk eredményeit.

A maják nemcsak simán sót termeltek és kereskedtek vele, hanem arra is rájöttek, hogy a sózott élelmiszerek, elsősorban is a halak,  hosszabb ideig tárolhatók így anélkül, hogy megromlanának, így volt megoldásuk az ínségesebb időkre is, amikor élelmiszerhiány léphetett volna fel.

Az egykori maja birodalom területén az elmúlt 30 évben több mint 100 sótermelő helyet találtak. Ezek egytől egyig annyi sót hoztak a konyhára, hogy naponta 7000 ember szükségletét is kielégítették. Bár a régészek azt is megállapították, hogy ezek a sótermelő helyek nem biztos, hogy egy időben léteztek és működtek. Az viszont biztos, hogy az a tény, hogy a maják sót termeltek, és rájöttek arra is, hogy mennyi mindenre jó, az ugyanúgy hozzájárult hosszú távon az erős birodalom fennállásához, mint mondjuk az asztrológiai tudásuk.

A só ugyanis nagyon fontos, sőt talán a legfontosabb élelmiszer az ember számára, ahogy a kutatók is leírták: biológiai szükségszerűség. Az ókori rómaiak és kínaiak kapcsán már tudjuk, hogy ők ismerték és használták sok mindenre is a sót a főzésen túl, és ez nagyban hozzájárult birodalmuk nagyságához és erejéhez, és ugyanezt most már a majákról is biztosan tudjuk.

A só nemcsak az egyes emberek számára nélkülözhetetlen, de minden civilizáció számára is nagyon fontos, a stabil társadalom egyik alapja,

– összegezték tanulmányukban a régészek, hogy miért olyan fontos a mostani felfedezésük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló