Érdekes

7 bóknak álcázott sértés, ha imádsz sportolni

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.12 | 14:18

Szeretsz sportolni, mindent megteszel a tested egészségéért? Nos, valószínűleg az alábbi elismerő félmondatoknak álcázott beszólások mindegyikével találkoztál már (esetleg még ennél is durvábbakkal). Íme, néhány tipp, hogy hogyan reagálj az ilyen esetekben…

„Nem is értem, hogy tudsz ennyit edzeni. Nekem semmi időm nincs.”

A méltó válasz: „Bármennyire is furcsán hangzik, a fitnesz-fanatikusok élete is 24 órából áll. A többségüknek ugyanúgy van munkája, családja, otthona, mint bárki másnak, nem is beszélve az egyéb kötelezettségekről. A különbség csupán az, hogy a sportőrült megtalálja a módját annak, hogy időt szakítson az edzésre. Te is ezt megtehetnéd, ahelyett, hogy fanyalogsz, lustálkodsz és beszólsz!”

„Jól nézel ki meg minden, de ezek a kidolgozott izmok… nekem ez már túlzás…”

A méltó válasz: „A sportos emberek többségének nem az a fő célja, hogy óriási izmokat növesszen. Oké, a testépítőknek persze igen, de a többiek egyszerűen csak szeretnének erősek, egészségesek lenni, jobban kinézni. A kidolgozott izom általában az ezzel járó életmódnak az eredménye, és mint olyan, van, akinek bejön, van, akinek nem. A többség azért nem panaszkodik, sőt. Nem lehet, hogy savanyú a szőlő?”

„Nem is értem, miért csinálod. Nincs szükséged fogyásra.”

A méltó válasz: „Hé, álljon meg a menet egy pillanatra! Az ember általában nem azért kezd edzeni, hogy ledolgozzon magáról pár kilót, hanem mert szeretne jobb formában lenni. A fogyás elsősorban a táplálkozással függ össze, ahogyan arról – egy edző segítségével – korábban is írtunk, így tudnod kéne, hogy a sport önmagában véve nem oldja meg a súlyproblémákat. Ráadásul honnan tudod, a másik számára mi az optimális testsúly?

„Nem kéne ennyit futnod, mert túl sokat fogysz, piszkafa leszel…”

A méltó válasz: „Lehet, hogy szálkásabbá válik a testem a futás miatt, de közben az izomzatom, a tüdőm és az állóképességem is erősödik. És mi a baj azzal, ha nekem eltűnik a sörhasam, neked viszont megmarad? C’est la vie.”

„Irigylem a fiatalokat, amiért ennyi mindenre könnyedén képesek…”

A méltó válasz: „A sport nincs korhoz kötve. Lubics Szilvi, a világ egyik legjobb ultramaratonistája 30 fölött járt már, amikor futni kezdett, a világ legidősebb futója 102 évesen is megcsinálta a maratont (oké, nem 2,5 óra alatt, de nem minden a verseny). Sosem késő elkezdeni mozogni, legyen szó futásról, fitneszről vagy fociról.”

„Látom, teljesen rákattantál a sportra! Nincs is életed?”

A méltó válasz: „Igen, sok időt szánok arra, hogy jó formában legyek, de emiatt az élet egyéb területein is produktívabb vagyok. A tudomány már igazolta, hogy a sportos, fit emberek kognitív képességei is jobbak, mert az agy egyszerűen több vért kap. Ennyi!”

„Ó, én erre soha nem lennék képes. Dögunalmasnak tűnik az egész”.

A méltó válasz: „Kösz, hogy unalmasnak találod azt, ahogyan egy ember átlépi a saját határait és szép eredményeket ér el a maga területén. Tudod, nem kell feltétlenül rajonganod a sportért, de kérlek, tartsd tiszteletben, hogy sokunk számára ez fontos. Persze, vannak napok, amikor mi is unjuk az edzést, sőt, esetleg semmi kedvünk sincs felvenni a sportcipőt, de épp az a szép ebben az egészben, hogy ilyenkor sem adjuk fel… érted te ezt?”

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló