Érdekes

10 jel, hogy nem is gondoltad volna, de hipszter vagy

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.14 | 15:48

Hipszternek minősíteni valakit nem feltétlenül sértés, sőt… Az Elephant Journal nemrég összeszedte, mi a hipszterség tíz legbiztosabb jele, ami alapján azért a kör lassan bővül...

Szinte lehetetlen definiálni, hogy kik azok a hipszterek, elvégre nem mindegyiküknek van szarukeretes szemüvege, szűk farmere, sapkája/szalmakalapja, nagymama-pulcsija és iPhone-ja. Összességében véve azonban elmondhatjuk, hogy jól szituált, közép- és felső-középosztálybeli fiatalokról van szó, akik tudatosan fogyasztanak, legyen szó ételről-italról, divatról vagy éppen kultúráról, emellett pedig fontos számukra a karrierjük építése, akár őrületes lemondások árán is.

  1. A legszívesebben sétálsz, esetleg biciklivel közlekedsz, autód valószínűleg nincs (vagy csak ritkán használod, például hétvégi nagybevásárláskor).
  2. Elolvasod a címkéket az élelmiszerboltokban, és lesápadsz, ha túl sok az E betűvel kezdődő összetevő, ugyanakkor vigyorogsz egy sort, ha kiderül, hogy fenntartható forrásból származó, organikus termékről van szó. Igyekszel kizárólag olyasmit vásárolni, ami az utóbbi kategóriába tartozik.
  3. Nem számolod a kalóriákat, azt viszont igenis számon tartod, hogy mennyit edzettél a héten. A leggyakoribb hipszter-sportok: jóga, hegymászás, biciklizés, sétálás, kajakozás, síelés, futás. A hipszterek többsége ezek közül legalább kettőt űz, de sajnos ritkán van ideje elmélyedni a sportokban, mivel a munka abszolút elsőbbséget élvez az életében.  
  4. Kedveled a régivonalas, romantikus randikat, de többnyire a Facebookon vagy sms-ben szervezed meg ezeket az összejöveteleket. (Miért is telefonálnál 2014-ben? Vonalas készüléket már évek óta nem láttál.) Szereted, ha csináltok is valamit, például séta (a kutyáért plusz pont jár) vagy buli (a VIP-partik szintén bónuszt érdemelnek). A hipszterekre mindenesetre jellemző, hogy élnek halnak a modern kütyükért, ugyanakkor a természet közeli életmód mégis fontos a számukra. A többség erre ellentmondásként tekint, de egy hipszter nem érti, mi a fura ebben a kombóban, hiszen számára ez alap. 
  5. Teljesen odavagy az egészséges ételekért és italokért, magad készíted a frissen facsart, 100 százalékos gyümölcs- és zöldségleveket. A műalkotásokról szinte azonnal készítesz képet az Instagramra is, és megosztod a termést a Facebookon. Pár éve a hipszterek jobbára teát és kávét ittak (tudjuk hol, a reklám kedvéért nem írjuk le), de ma már a tiszta, bio-gyümölcsös italok hódítanak…
  6. Igen, mindent lefotózol az Instagramra a telóddal, majd a tükörreflexes fényképezőgépeddel is csinálsz egy sorozatot róla. A haverjaid már halálra unják magukat, amiért folyton kattogtatsz, mint egy japán turista. 
  7. Általában nem a megszokott helyeken dolgozol vagy tanulsz, hanem inkább kávézókban és teaházakban teszed ezt, ahol a legtöbbször gyümölcsitalt rendelsz (már ha organikus persze, tartósítószer nélkül). 
  8. Nem vagy teljesen bepörögve, hogy mielőbb gyűrű legyen az ujjadon, hiába házasodnak tucatjával az ismerőseid (újra és újra). De úgy vagy vele, hogy ha gyereked születik, azért csak ki fogod mondani azt a boldogító igent, és tolsz egy igazán látványos, egyedi szuperbulit a családnak és a haveroknak. 
  9. Tutira van kutyád vagy macskád, esetleg mindkettő. Sőt, igazából annyira állatbarát vagy, hogy vagy állatmenhelyeket támogatsz, vagy vega/vegán vagy, de többnyire mindkét dolog jellemző rád. Tipikus hipszer tünet, ha élsz-halsz egy cuccért (ruhadarab, kiegészítő, kaja), de nem veszed meg, mert tisztában vagy azzal, hogy „ártatlan állatok szenvedése árán jött létre”, vagy egyszerűen csak nem akarod támogatni a nagyipari gépezetet, ami a termék mögött áll.  
  10. Tagadod, hogy hipszter volnál. A legtöbbször azzal érvelsz, hogy „igaz, hogy szoktam, de…” vagy „igaz, hogy szeretem, de…”, és ezután a fentiekben felsorolt kilenc pont valamelyike – esetleg mindegyike – következik. 

Na, hogyan teljesítettél az Elephant Journal hipszter-tesztjén?

kép:  Luke Jones, Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló