Érdekes

A nő, aki szándékosan vakította meg önmagát, mert így boldog

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.17 | 10:10
  • trendindex: 2

Az emberek többsége számára a vakság rémálom, Jewel Shuping számára azonban élete legnagyobb álma volt, ami végül megvalósult.

Jewel egy rendkívül ritka pszichés betegségben szenved. A testkép-integrációs zavar (angolul body integrity identity disorder, BIID) lényege, hogy az érintettek úgy érzik, életük boldogabb lenne valamely testrészük vagy érzékük nélkül.

Így volt ez Jewel esetében is, aki már kislányként is vak akart lenni. Mikor mondogatták neki, hogy ne nézzen a napba, mert árt a szemének, ő órákig bámulta az égitestet, hátha megvakul. Erre azonban nem került sor egészen addig, míg 2006-ban meg nem vakította önmagát: lefolyó tisztítót öntetett a szemébe.

Amikor az akció után először kinyitott a szemét, és látta maga körül a tárgyakat, végtelen csalódottságot érzett. Mikor aztán végre hatni kezdett a maró folyadék, végre önmagának érezte magát: határtalan boldogság töltötte el.

Az sem zavarta, hogy a történtek miatt elveszítette családját és barátait, hiszen senki sem értette, hogyan tehetett ilyesmit önmagával.

“Igen, szándékosan vakítottam meg magamat, de semmiképp nem mondanám, hogy ez döntés dolga volt. A BIID makacs betegség, egészséges ember nem tesz ilyet” – mondja.

Eltartott egy ideig míg be merte vallani vak sorstársainak, hogyan lett egy közülük. A Barcoft TV-nek nyilatkozó vak barátok nem bánják, hogy ez áll a háttérben, inkább tisztelik Jewelt, amiért a nyilvánosság elé áll, hogy felhívja a figyelmet a BIID-re.

Jewel komoly kampányt folytat azért, hogy a többi testkép-integrációs zavarral küzdő beteg ne csonkítsa meg magát, hanem forduljon szakemberhez, merjen segítséget kérni, mielőtt megtenné.

Ő maga nem bánja, hogy így alakult, vak emberként boldog, teljes életet él. Tudja azonban, hogy az lett volna az ideális, ha látóként is megtalálja a fényt az életében…

Képek: YouTube screenshot


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló