Érdekes

Akkora, mint egy busz, és egy vagyont ér a legnagyobb jádekő

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.20 | 13:56

A világ egyik legnagyobb jádekövét találták meg múlt héten Mianmarban. Bár sokra nem mennek vele, hiszen a majd hat méter hosszú tömböt nem tudják gépek hiányában elmozdítani a helyéről. A bányacég még nem tudja, mit kezdjen vele.

jade-381806_960_720
Ilyen dísztárgyakat faraganak jádekőből, de persze kicsiketfotó: Pixabay

Valahol 200 tonnára saccolják annak a rekordméretű jádekőnek a súlyát, amit hatvanméteres mélységből ástak ki a minap, és persze, hol máshol, mint Mianmarban.

 

A kő értékét egyesek 170 millió dollárra, vagyis körülbelül 46 milliárd forintra becsülték. Tint Soe, egy helyi képviselő azonban az AFP-nek azt mondta, hogy kő valós értéke inkább 5,4 millió dollár (1,5 milliárd forint) körül lehet.

Amikor a tömb széle megkarcolódott, akkor láttuk, hogy nagyon jó minőségű követ találtunk

– mondta Soe. A cég még nem döntötte el, mit kezdenek a hatalmas kővel. Túl sok lehetőségük nincs, hiszen képtelenség egyben elmozdítani jelenlegi helyéről, mivel ehhez nincs megfelelő gép, és utak hiányában, nem is lehet ezeket a helyszínre juttatni.

Mianmarban bányásszák a világ legjobb minőségű jáde köveit. A csiszolt formában zöld színű ásványnak Kínában különleges gyógyító erőt tulajdonítanak, és mennyei kőnek nevezik. A legtöbb kő ezért ide kerül, ahol szobrokat és ékszereket készítenek belőlük.

A jáde kereskedelem csak 2014-ben 31 milliárd dollárt termelt. A kövek hetven százaléka Mianmarból származik, ez az üzlet adja az ország GDP-jének felét. Ez jól hangzik, de a Mianmarban egyszerűen nem léteznek munkavédelmi szabályok, ezért a különleges kövek kitermelése a halálos bányaomlások miatt nagyon veszélyes munkának számít.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló