Érdekes

Vigyázat! Epilepsziás rohamot válthat ki a sudoku

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.20 | 07:22

A sudoku-rejtvények megoldása komoly agymunkát jelent, nem csoda, hogy sokunk számára felfájást okoz, ha ilyesmivel kell foglalatoskodnunk. Vannak azonban esetek, amikor ennél súlyosabb hatással van a szervezetre a logikai játék: egy német férfi pl. rohammal reagál, ha sudokut kezd megoldani.

A Müncheni Egyetem friss esettanulmánya egy olyan férfiról számol be, aki 25 éves volt, amikor egy sítúra során maga alá temette egy lavina. Tizenöt percen keresztül nem jutott elegendő oxigénhez, ami visszafordíthatatlanul károsította agyának bizonyos területeit. A férfit újra kellett éleszteni, és csak a szerencsén múlott, hogy végül életben maradt.

Néhány héttel a baleset után, amikor a férfi készen állt arra, hogy részt vegyen a rehabilitációs programban, egészen furcsa dolog történt: épp sudoku-rejtvényt próbált megoldani, amikor egyszer csak rátört egy roham. Olyasmi ez, amivel az orvostudomány korábban egyszer sem találkozott még.

A szakemberek szerint a jelenség oka az, hogy a sudokuval való foglalatosság során az agyának egy olyan területét próbálta aktivizálni, amely a baleset során megsérült, és így ezek rohammal – egészen konkrétan reflex-epilepsziával – reagáltak.

Később a férfi lemondott arról, hogy valaha is sudokut oldjon meg, és érdekes módon azóta – az esettanulmány szerint több mint öt éve – egyetlen rohama sem volt.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló