Érdekes

Állatok a háborúban – Hannibal elefántjaitól a denevérbombákig

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.26 | 06:47

Attól, hogy már nem lovakon megyünk a csatába, az állatok még most is ellátnak speciális feladatokat a világ hadseregeiben. Ráadásul régen sem a ló volt az egyetlen faj, amit az emberiség felhasznált, most összeszedtük, hogy milyen állatok és milyen szerepkörben tűntek fel eddig a történelem során a háborúkban.

(kép: Topical Press Agency/Getty Images)

Ha egyetlen állatot kellene mondanunk, aminek hatalmas szerepe volt az emberi civilizáció fejlődésében, akkor az minden bizonnyal a ló lenne. A nagy teherbírású és gyors patások kulcsfontosságúak voltak a szállításban és a kereskedelemben, mint igás állatok és hátasok, de az ókortól kezdődően a háborúk is elképzelhetetlenek voltak lovak nélkül: szállításon kívül először a harci szekerek elé kötve jelentek meg a csatákban, majd az Ázsiából származó kengyel elterjedésével a lóháton nyargaló, és a nyeregből kardot lengető vagy nyilazó lovasok is a háború alapfelszerelései közé léptek elő.

Braveheart – Battle of Stirling Bridge – Cavalry charge

My favourite EPIC scene of Braveheart – English heavy cavalry against scottish infantry – Watch in high quality

Az európai hadseregek legtekintélyesebb csapategysége mindig is a lovasság volt, a középkor lovagjaitól egészen a 19. századi huszárokig, és túl azon, hogy egy harcost szállított, az állat testtömegével, sebességével, valamint rúgásaival maga is képes volt gyilkolni (előbbi két tulajdonságát ma is használják a világ rendőrségei).

A ló csak a 20. század motorizált háborúi kapcsán veszítette el korábbi jelentőségét, de a legnehezebb terepeken, szállításra még ez után is évtizedeken keresztül használták. A paciknak persze számos alternatívája akadt a történelem során, ha hadseregek fuvarozásáról volt szó, de hátas állatként is szóba jöhetett több másik faj is.

Napoleonic cavalry charge battle scene, War and Peace (2016)

Napoleonic Wars. Russian hussar cavalry charge French infantry at the Battle of Schöngrabern in 1805, a desperate action by an outnumbered Russian rearguard force.

A sivatagban még mindkét világháborúban használtak tevéket is közlekedésre és szállításra egyaránt, de Indiában a határőrség még napjainkban is teveháton járőrözik bizonyos területeken.

Az amerikai hadsereg a lovakkal szemben az öszvéreknek szavazott bizalmat, a nagy teherbírású, de jóval igénytelenebb állatok Észak-Afrika, Olaszország és Burma hegyvidéki területein kaptak teherhordó feladatokat a II. világháborúban.

Az északi területeken természetesen a jávorszarvas is számításba jött, a nagytestű, mély hóban is gyorsan haladó állattal a svédek már a 18. században, a szovjetek pedig egy évszázaddal később is kísérleteztek, több-kevesebb sikerrel. A betegségekre érzékeny jávorszarvassal a legnagyobb probléma az volt, hogy könnyen megijedt, és egyszerűen elmenekült. Később a szovjeteknek sikerült őket úgy idomítani, hogy megszokják a fegyverropogást, de túl nagy jelentőségre nem sikerült szert tenniük a háborúk történetében.

Állati gyilkológépek

Az állatok persze mint fegyver is képbe kerültek számtalanszor a történelem során, nagy testtömegük, karmaik, harapásuk igazi gyilkossá tette őket a csatatéren. A kutyákat már az ókori görögök is használták harcászati célokra, a rómaiaknál először Marcus Aurelius küldött ebeket a frontvonalba.

A speciálisan hadászati célokra kitenyésztett molosszus kutyafajt szegecses nyakörvvel és a testét védő vértekkel is ellátták, valamint formációban támadni is megtanították őket a rómaiak. A fajta utódjának tekinthető masztiffokat aztán az angolok és a spanyolok is használták később, utóbbiak az Újvilág meghódítása során vetettek be harci kutyákat. Jelenleg Amerikában próbálják újra kitenyészteni az ókori molosszust:

AMERICAN MOLOSSUS: AN ANCIENT DOG BREED

Check out this crate for big dogs… http://amzn.to/2vtJn7D A little over a year ago Dogumentary TV sat down with Marcus Curtis of Old World Mostinos. Back then Marcus shared his dream of recreating an ancient dog breed the Molossus.

A kutyáknak az ellenfél harcosainak széttépése mellett a lovak megrémítése volt az elsődleges szerepük, de később a történelem során rengeteg egyéb hasznos feladatot is rájuk lehetett bízni a szökevények üldözésétől elkezdve, a nyomkövetésen, őrző-védő feladatokon, akna- és robbanóanyag-keresésen át egészen az üzenetküldésig (az aknakeresést napjainkban már inkább az erszényes patkányok végzik). Az első világháborúban a kutyák sebesülteket kerestek a harctéren, a harci gázok feltalálása miatt pedig a lovak mellett az ő számukra is szükség volt gázmaszkok kifejlesztésére:

Dog with mask WWI

Bár széles körben nem terjedt el, de konkrét példák vannak egyéb „harapós” állatok részvételére is a csatában. II. Ramszesz oldalán állítólag ott harcolt kedvenc oroszlánja is a kádesi csatában a hettiták ellen, a II. világháborúban pedig Wojtek, a II. lengyel hadtest híres medvéje is ott volt a Monte Cassinoi csatában.

Wojtek the bear

A legnagyobb testű állatok közül az elefántok használatára láthatjuk a legtöbb példát, Észak-Afrikától Dél-Ázsiáig többször feltűntek a történelem folyamán, nemhiába jelennek meg előszeretettel a fikciós történetekben is, a Gyűrűk urától a Trónok harcáig.

Legelőször Indiában használták őket, itt Nagy Sándor hódító seregének is szembe kellett néznie velük, a makedón királyra pedig olyan mély hatást gyakoroltak a harci elefántok, hogy saját seregében is alkalmazni kezdte őket.

A Földközi-tenger medencéjének meghódítása során a rómaiaknak is többször meggyűlt velük a baja, a dél-itáliai görög városok I. Pürrhosz épeiroszi király által Róma ellen vezetett háborújában is bevetették már őket, még nagyobb számban pedig Hannibal karthágói hadseregével érkeztek Itáliába.

War History Of Ancient India : WAR ELEPHANT

A war elephant was an elephant trained and guided by humans for combat. Their main use was to charge the enemy, breaking their ranks and instilling terror. Elephantry are military units with elephant-mounted troops. They were first employed in India, the practice spreading out across south-east Asia and westwards into the Mediterranean.

A fegyelmezett formációban harcoló gyalogságokat könnyen szét lehetett zúzni a nagy testű állatokkal, az elefántok bevetése több csatát is eldöntött az ókorban, bár már a makedónok is rájöttek, hogy a phalanx megnyitásával, az állatok soraik közé engedésével és oldalról meglándzsázásával hatékonyan lehet harcolni az elefántok ellen. Ráadásul idősebb Plinius írásaiban utalt arra, hogy egy másik állat igazi csodafegyvernek bizonyult az elefántok ellen: a rómaiak disznókat vetettek be ellenük, a malacok visításától ugyanis az ormányosok teljesen bepánikoltak.

300 (2006) (Rhino Spear)

Hello dear I love to edit and create new videos……………… For more videos click to this link http://bitigee.com/ygv (directly goes to my youtube channel) you all can help me and support me, so that I can upload movie clips daily for the movie lovers………..

Az orrszarvú mondjuk elég jól mutat a 300-ban, de semmilyen konkrét bizonyíték nincs rá, hogy valóban használták őket bármilyen csatában. Albrecht Dürer viszont a 16. században egy fametszeten játszott el a gondolattal, hogyan is mutatnának ezek a hatalmas állatok, ha harci célokra használnál őket. Az orrszarvú amúgy is az állatvilág tankja, a németalföldi művész híres képen pedig még fel is tuningolta kicsit az állat bőrpáncéljait.

A kép egy leírás alapján készült, Dürer sosem látott orrszarvút élőben, de mégis úgy képzelte el, mint egy harci gépet. Az állat egyébként nem idomítható, ráadásul nagyon rosszul is lát, ennek ellenére valószínűleg egyetlen katona sem szomorkodott, hogy nem találkozott egy ilyennel szemtől szembe a harcmezőn:

The Rhinoceros (NGA 1964.8.697) enhanced

Az emberek persze nem válogattak a módszerekben, ha az ellenfél elpusztítása volt a cél, és az állatokkal sem finomkodtak: a II. világháborúban a szovjetek és az amerikaiak is próbálkoztak állatokra szerelt, de legalábbis állatok által célba juttatott bombákkal. Az tankelhárító kutyákat a páncélosok ellen képezték ki, időzített bombákat kellett volna a tank közelébe juttatniuk, de sokszor egyszerűen velük együtt robbantották fel azokat, ha elég közel kerültek. Ezzel az amerikaiak és a szovjetek is kísérleteztek, utóbbiak be is vetették őket, és még a II. világháború után is sokáig képeztek ki kutyákat ilyen célokra.

Bat Bomb Canister

A madarak sem úszták meg, az amerikai hadsereg szintén a II. világháború alatt kísérletezett galambbal célba juttatott bombákkal. De a legőrültebb ilyen terv a denevérbomba ötlete volt ebből az időből: a repülőből kidobott, ejtőernyővel földet érő, bomba alakú tárolóban egy rakás élő denevért rejtettek volna el, úgy, hogy mindegyikre egy kis gyújtóbombát erősítettek. A kiengedett és lángra lobbantott repkedő denevérekkel a főleg természetes anyagokból épült japán településeket akarták felgyújtani.

A projekt kísérleti maradt, de az ötlet nem új: a középkori Kínában a Déli Szung dinasztia idején a birodalmi hadsereg szalmába bugyolált és olajba mártott, felgyújtott majmokat engedett el a lázadók táborában, hogy így teremtsen minél nagyobb káoszt.

Csak semmi erőszak!

Az állatok a seregben persze nem csak erőszakos célokat szolgálhatnak. A világháborúkba több katona is vitt magával saját állatot annak idején, például tacskókat, mosómedvéket, egyéb kisebb házi kedvenceket, és nem azért, hogy majd ők is irtsák az ellenséget, hanem hogy ott is házi állati funkciókat töltsenek be, javítsák a hangulatot.

(kép: Hulton Archive/Getty Images)

A világ számos hadseregében az egyes alakulatoknak sokszor saját kabalaállatuk van, aminek célja a kedv és morál javítása. Különösen nagy hagyománya van ennek az Egyesült Királyság hadseregében, ahol a birodalmi hagyományokra támaszkodva szinte minden csapategységnek van saját állata, főleg lovak, pónik és kecskék, de az Ír Gárdát még a katonai parádékon is saját ír farkas kutyájuk vezetheti fel. Híres kabala a norvég királyi gárda pingvinje, Nils Olav is, akit nemrég még tábornoknak is előléptettek:

Sir Nils Olav promoted to Brigadier by Norwegian King’s Guard

On Monday morning, 22 August, His Majesty the King of Norway’s Guard paid a very special visit to RZSS Edinburgh Zoo to bestow a unique honour upon our resident king penguin Sir Nils Olav. Already a knight, the most famous king penguin in the world was given the new title of “Brigadier Sir Nils Olav”.

Postagalambokról már nyilván mindenki hallott, ezt a feladatukat pedig még az I. világháborúban is ellátták ezek a madarak, de ebben az időben kísérleteztek a hadseregek a frontvonalak galambokra szerelt mini fényképezőgépekkel történő fotózásával is. Galamb szempontból kevésbé volt veszélyes ez a feladat, mint a már fent említett bombaszállítás, de a kém- és futárgalambokra természetesen ugyanúgy kiképzett ragadozómadarak vadásztak.

A két legfurcsább állatos hadi sztori viszont két házi szárnyashoz kötődik. A spanyol polgárháborúban a pilóták pulykákra kötve dobták ki a gépekből a törékenyebb csomagokat a harcoló csapatoknak. A pulyka nem tudott elrepülni a szállítmánnyal, szárnya csapkodásával viszont tudta lassítani a zuhanást, így kvázi ejtőernyőként funkcionált. Utána pedig még meg is lehetett enni.

Az angol titkosszolgálat viszont a tyúkoknak szánt főszerepet egyik titkos szuperfegyverében: a Kék Páva egy föld alá rejtett hatalmas nukleáris akna lett volna a hideg háború őrült fegyverkezési versenyében, amibe a téli befagyás megakadályozása miatt raktak volna élő csirkéket, hogy a testhőjükkel tartsák melegen a rendszert. A tervet végül elmeszelték, a közvélemény pedig később alig akarta elhinni, hogy legjobb tudósaik tényleg csirkemeghajtású atombombát terveztek…

Napjainkban szerencsére már nem ilyen őrült ötletek mentén használják fel az állatokat a világ hadseregei: a kutyák mellett főleg tengeri emlősök, oroszlánfókák és delfinek kapnak vérprofi és méregdrága kiképzést, és látnak el őrző-védő feladatokat.

US Navy Dolphins & Sea Lions to Serve as Marine Guardians of US Naval Base

Case against former senior police officer Boaz Guttman closed http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4756875,00.html Case Against Former Senior Police Officer Boaz Guttman Closed Due to Lack of Criminal Guilt http://www.haaretz.com/israel-news/1.698347 Case Against Former Senior Police Officer Boaz Guttman Closed Due to Lack of Criminal Guilt http://www.4law.co.il/Haaretz19116.PDF Case against former senior police officer Boaz Guttman


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Bulvár
Meghalt Szirtes András
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 29.
Uncategorized
Válik Sydney van den Bosch
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 12.