Érdekes

Durva NASA animáció a jégtakaró olvadásáról

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.01 | 17:21

A NASA sokkoló animációján végignézhetjük, hogyan tűnt el az ember miatt az északi-sarki jégtakaró egy része. De vajon van visszaút?

screen-shot-2016-11-01-at-13-43-34

A NASA által pár napja posztolt sokkoló timelapse animáción az 1984 és 2016 közötti időszak, azaz 32 év jégtakaró olvadását láthatjuk. Ha aprólékosabban is belemennél az adatok tanulmányozásába, nézegesd a NASA vizualizációs oldalán a cikket erről az egészről.

Ennyire komoly a helyzet

Ezt látván még az is elgondolkodik a saját karbonlábnyomán, akit eddig nem annyira mozgatott a klímaváltozás kérdésköre. Mert bizony vannak ilyenek, sőt az éghajlatváltozást és következményeit egyesek csak egy összeesküvés-elméletnek tartják. Na de maradjunk a józan ész dimenziójában. Az ipari forradalom kezdete óta, azaz csupán az elmúlt 150 évben globálisan átlagosan csaknem 1 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet. És ez ugyan nem tűnik túl soknak, de valójában épp elég ahhoz, hogy szörnyű hatásai legyenek.

Meggyőző, nem?

tempr

Viszlát, jég!

Az északi-sarki jég állandó változásban van: ősszel és télen hízik, majd tavasszal és nyáron zsugorodik, általában szeptemberben éri el éves minimumát. Az elmúlt 30 évben mind a hízási, mind az olvadási szezonban leszálló trend uralkodott, a hanyatlás természetesen az olvadási időszakban még drasztikusabb. Egy ideje már jégtörők nélkül is hajózható az északnyugati átjáró, sőt, idén szeptemberben az első óceánjáró luxushajó is elindult rajta. Biztosan fantasztikus élmény egy ilyen út, de talán mondanunk sem kell, hogy hatalmas ökológiai lábnyommal is jár.

Nem a Föld van veszélyben, hanem az ember

A helyzetben az az igazán ijesztő, hogy a folyamatot az emberiség indította el, így aztán rajta is múlik a megfékezése. Ha nem történik változtatás, akkor 2100-ig további két fokkal is nőhet a globális átlaghőmérséklet, ami az ENSZ-szakértői szerint is katasztrofális következményekhez vezet majd. És elsősorban nem a bolygóra, hanem az emberiségre nézve. Leonardo DiCaprio és Fisher Stevens rendező 3 éven át forgatta a Before the flood (vagyis az Özönvíz előtt) című dokumentumfilmet, amelyben a klímaváltozás okait, illetve a lehetséges ellenszereit kutatják. A film november 6-áig ingyenesen megtekinthető a neten, utána a NatGeo műsorán megy majd csak. Ha még nem láttátok, szeretettel ajánljuk (a Youtube-on angolul, vagy ezen a linken magyarul):


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló