Érdekes

Szörnyű dolog derült ki a PET-palackokról: ezt tudd, ha iszol belőlük!

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.13 | 06:42
  • trendindex: 2

Nagy a baj itthon, ha PET-palackokról van szó: Magyarországon kerül újrahasznosításra a legkevesebb PET-palack egész Európában – derül ki az Eurostat frissen publikált, 2020-as adatokra épülő statisztikájából. Nem vigasz, inkább szomorú tény, hogy Dániában, Franciaországban és Máltán se sokkal jobb a helyzet. 

Egy kis öröm az ürömben, hogy világszerte, nemzetközi összehasonlításban azért évről évre felvillan a fény az alagút végén: 2020-ban – amikor az Unió számos szigorítást vezetett be műanyag-fronton – 1221 millió tonna szemét került újrahasznosításra, azaz a keletkezett hulladék 60 százaléka született újjá. Ez azt jelenti, hogy 2019 és 2020 között közel 13 százalékkal nőtt az újrahasznosított műanyag mennyisége, azonban ezzel párhuzamosan a keletkezett hulladék mennyisége is növekedett, így igazából a javulás ellenére is fejenként 3,4 kilóval nőtt az újra nem hasznosított műanyag mennyisége.

Bár a helyzet most igen lehangoló, van okunk reménykedni: Palkovics László technológiai és innovációs miniszter idén ősszel jelentette be, hogy 2024 januárjától jöhetnek hazánkban is a kötelezően visszaváltható műanyag palackok – akkor aztán nagyot ugorhatunk előre a listán. Úgy legyen!

Forrás: izeselet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló