Érdekes

Ez itt a világ legmélyebb barlangja, amiről senki sem gondolta, hogy ilyen mélyre vihet!

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.14 | 16:18

Valaha azt hitték, mindössze 118 méter mély, de aztán kiderült: több mint két kilométer mélyen vezet a Föld belsejébe az út.

A világ legmélyebb barlangja, a Veryovkina barlang Abháziában, Grúziában fekszik. Első látásra nem nagy szám: a bejárata 3×4 méteres, és az előtere 32 méterre nyúlik. 1968-ban fedezték fel a közeli Krasznojarszk bányászai, és akkor 115 méterre sikerült eljutni benne. A 80-as évekre világossá vált, hogy 440 méteres mélységről van szó, de csak évekkel később, a 2000-es években derült ki, hogy ennél mélyebb barlangot nem ismer a geográfia jelenleg a Földön: 2212 méter mély, 13 500 méter hosszú.

Az elmúlt években a barlangászok folyamatos expedíciókat szerveztek a mélybe. A világ legmélyebb barlangja elképesztő dolgokat produkál: 100 százalékos páratartalom és dermesztő hideg uralkodik a belsejében. A jövőben szeretnének 12 kilométert megtenni a föld alatt, hogy eljussanak Fekete-tengerig. Itt még 200-300 métert süllyedve elérhetnék a világ legmélyebb pontját.

“Erre persze nem mostanában fog sor kerülni, de lássuk be: 20 évvel ezelőtt még azt sem hitte a tudomány, hogy a barlangok lehetnek egyáltalán 2 kilométer mélyek”

– mondja az egyik szakember.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló