Érdekes

Nem jutunk szóhoz a Trónok Harca szereplőivel forgatott reklámtól

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.15 | 11:12

A SodaStream a The Mountainnel és Septa Unellával indított harcot a palackos vizek ellen.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A srác, egyébként a brit komikus, Ross Hatt, bemegy a szupermarketbe, felkap két karton vizet, majd egyszercsak meghallja Septa Unella hangját: Shame! Vagyis szégyen. A Trónok harca rajongói számára tökéletesen egyértelmű a helyzet, hiszen a reklám egy nagyon fontos GoT jelenet, a Walk of Shame parafrázisa. Azé a jeleneté, amelyben Cersei Lannister látszólag bűnbánatot mutatva, pucéran végigvonul a városon, és a csőcselék előszeretettel szeméttel dobálja közben. Na de visszakanyarodva a reklámhoz.

 

De azért szerencsére nemcsak a Trónok harca rajongói számára feldolgozható a reklám, hiszen az első kétharmadában gyakorlatilag egyformán nem ért belőle senki semmit. Vonul a srác a vízzel, Septa Unella, vagyis Hannah Waddingham megrendíthetetlenül követi, a megalázáshoz pedig csatlakozik az utca embere is. Majd a srácról kiderül, hogy valószínűleg egy runner, aki vízért ment a Trónok Harcás The Mountaint játszó színész, Thor Björnsson számára. És akkor végre megvilágosodhatunk:

Áhá! Szégyen, hogy a srác MŰANYAGPALACKOS ásványvizet vett, hiszen ezzel hatalmas károkat okozott földanya számára. Ami egyébként igaz is, mindannyian jobban járnánk, ha szkippelnénk a palackokat, és visszatérnénk az oldschool szódagyártáshoz. Vagy éppen a SodaStreamhez. Ennek a gondolatnak a népszerűsítésére jött létre a Shame or Glory (szégyen vagy dicsőség) nevű kampány.

Műanyagpara

Csak Magyarországon kb. 1,4 milliárd PET-palack kerül foraglomba évente, világszinten ezt a mennyiséget majdnem naponta hozzuk. A magyar mennyiség az kb. 300 000 tonna szemét, amellyel a ferencvárosi stadiont állítólag pont színültig lehetne tölteni. És akkor gondolj bele, hogy Magyarország még milyen kicsi egész Európához vagy Észak-Amerikához képest. A palackok lebomlási ideje konkrétan ismeretlen, tehát lvalószínűleg földtörténeti időn belül nem képesek teljesen lebomlani. Ráadásul már használatuk közben is kétséges, hogy jók-e számunkra: különféle vegyi anyagok is oldódhatnak ki belőlük, amiket aztán mi megiszunk. És ugyan újrahasznosítható szemétről beszélünk, a szelektív hulladékgyűjtés eredményeiről nem is érdemes beszélnünk.

plastic

Szemét szigetek

Több olyan sziget is létezik a világ óceánjain, amelyeket a közvetlenül a tengerbe szórt, illetve a folyóvizek által az óceánba hordott hulladékból állnak össze. A legméretesebb a nagy csendes-óceáni szemétsziget, aminek méretét 2009-ben (tehát majdnem 8 éve)  700 000 és 15 millió négyzetkilométer közé tették. Feltételezések szerint a világ más óceánjain hasonló szemétszigetek találhatóak. A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal az óceánok és a légkör állapotának vizsgálatával foglalkozik. Az NOAA Marine Debris Programjuk pedig az óceánokba bocsátott hulladékok és az azokból keletkezett “szigetek” kutatásával és elemzésével ténykedik. Honlapjukon elég durva és megdöbbentő fotókat találhatsz. Notórius palackos víz fogyasztó szeretteink számára tehát kiváló karácsonyi ajándék lehet a kulacs.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló