Érdekes

Különleges tehéndiétával küzdhetünk a felmelegedés ellen

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.21 | 13:10

Egy kanadai gazda már vagy 10 éve eteti tengeri moszatokkal a teheneit, ő vette észre, hogy a különleges étrend az állatok gázkibocsájtására is pozitív hatással van.

(kép: Pixabay)
(kép: Pixabay)

Azt már tudjuk egy ideje, hogy nem csak a szénhidrogének égetése, hanem a szarvasmarha-tenyésztés is jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz. A tehenek (meg úgy általában a kérődző állatok) testében, speciális emésztésük miatt, rengeteg gáz keletkezik, ami elől és hátul, természetes utakon folyamatosan távozik. Ez nagyrészt metánból áll, ami a szén-dioxidnál sokkal károsabb az üvegházhatás szempontjából.

Egy kanadai farmer, Joe Dorgan viszont rájött, hogyan lehet ennek csökkenteni a mértékét. Igazából csak azért kezdte tengeri moszatokkal és hínárral etetni a marháit, hogy ne keljen annyit takarmányra költenie,

a diéta viszont bevált, sőt, pozitív hatásokat is megfigyelt az állatokon, akik kevesebbet böfögtek és szellentettek az új étrendtől.

Ez a hír aztán eljutott egy kutatóhoz, Rob Kinley-hez, aki jobban megvizsgálta a tehenek táplálkozását, és megállapította, hogy a Dorgan által mohából, algákból és hínárból összeállított takarmány 20 százalékkal csökkenti az állatokban termelődő metán mennyiségét.

Már ez is nagy eredmény, de Kinley ennél is tovább ment, és elkezdett moszatokkal kísérletezni. Így jutott el egy vörös tengeri algához (Asparagopsis taxiformis): az abban található brómvegyület, úgy tűnik, jelentősen redukálja a metántermelés az állatok szervezetében.

(forrás: Inverse.com)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.