Érdekes

Ez az az 5 ok, amiért elmúlik a szenvedély a kapcsolatból

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.29 | 11:48

„Megrakják a tüzet, mégis elaluszik, nincs az a szerelem, ami el nem múlik” – mondja a népdal, és persze időről időre mi is eltűnődünk, hogy ez vajon valóban így van-e. Egy idő után tényleg kihuny a tűz, vagy lehet valamit tenni azért, hogy a szikra tovább megmaradjon? Íme, öt ok, amiért már nem csapnak magasra a lángok…

Nem vagytok őszinték egymáshoz.

Nincs értelme a felületes emberi kapcsolatoknak, amelyekből hiányzik a mélység – és ez hatványozottan igaz, ha a párkapcsolatról van szó. Ahhoz azonban, hogy igazán közel kerüljetek egymáshoz, folyamatosan meg kell nyílnotok a másik előtt, akkor is, ha ez esetleg nehezedre esik. Nem számít, ha fura, ciki, zavarba ejtő dolgokat élsz át vagy éppen hibát követsz el, hiszen az a fontos, hogy mindezekről őszintén és nyíltan tudj beszélni a kedveseddel. Ha túl sok dolgot fojtasz magadba, nem csupán a különféle betegségeknek nyitod meg magad, de a kapcsolatot is tönkreteszed. Ráadásul a mély, komoly beszélgetéseket követően a párok általában jobban vonzódnak egymáshoz, mint valaha… élj ezzel a lehetőséggel!

Nem tehermentesítitek egymást, ezért nincs idő az intimitásra.

A kezdetek kezdetén persze folyton együtt vagytok, de aztán a hétköznapok taposómalma rányomhatja a bélyegét intim perceitekre. Szex nélkül még lehet élni, de intimitás – ölelés, bújás, testközelség – aligha. Mit lehet ez ellen tenni? Fontos, hogy mindketten tudatosan időt szakítsatok arra, hogy rendszeresen kettesben lehessetek, és összebújhassatok. Persze mindez nem megy parancsszóra: a fáradt, nyűgös, ideges embernek nem mindig van kedve a szexhez, ezért aztán tegyetek meg mindent azért, hogy közösen viseljétek a terheket. Ha a munka, esetleg a gyerek miatt nem tudtok csak úgy spontán egymásnak esni, beszéljétek át újra az otthoni munkamegosztást, szervezzetek randikat rendszeresen, amelyek a játékosságról és a szenvedélyről szólnak.

Túl sok időt töltötök együtt.

Egy egészséges kapcsolat arról szól, hogy mindkét félnek van szabadideje, amit értékes, konstruktív módon tölthet azzal, ami fontos számára. Ha egy pár sülve-főve együtt van, akkor nem éli át azokat az élményeket, amelyeket aztán izgalmas lesz később megosztani egymással, ráadásul egy idő után az összezártság is megteszi a hatását. Bármennyire is szerelmes vagy, engedd, hogy a kedvesed néha egyedül is elmenjen ide-oda, jól érezze magát, feltöltődjön, s ezáltal olyan új energiákat hozzon a kapcsolatba, amelyek mindkettőtöket inspirálják. Ugyanúgy te is nyiss a régi barátok, ismerősök, családtagok, hobbik felé: sosem jó, ha nem töltötök minőségi időt egymás nélkül, s egy idő után sziámi ikrekké váltok. A sziámi ikrek ugyanis soha nem szexelnek egymással, ezt tudtad? A közelség és a távolság közötti egészséges egyensúly a szexuális feszültség első számú forrása.

Nem fejlődtök együtt.

Sokan úgy vélik, hogy a házasság azért nem az ő asztaluk, mert egyszerűen képtelenek elképzelni, hogy „ugyanazzal az emberrel élik le az egész életüket”. Ez a probléma azonban csak azokat az embereket érinti, akik képtelenek a fejlődésre, változásra, átalakulásra – s ami azt illeti, velük valóban unalmas lehet az élet. Jó esetben ti azonban nem ebbe a kategóriába tartoztok, hanem képesek és hajlandóak vagytok egész életetekben nyitottnak maradni az előrelépésre: az unalom, a fejlődésképtelenség ugyanis valóban a párkapcsolat halála.

Elfogadtad a korlátozó hiedelmet, hogy két év után jön a lejtő.

A szerelem és a szexuális vonzalom maximum két évig tart, a szikra egy idő után elalszik, helyére lép – jó esetben – a szeretet és a közös célok, blabla, satöbbi, satöbbi. Nem kételkedünk abban, hogy ez számos esetben valóban így van, de vajon miért? Mert ez egy korlátozó hiedelem. Olyan, mint az, hogy minden gazdag ember a szegények vérén hízott kövérre, és becsületes munkából meggazdagodni nem lehet. A korlátozó hiedelmek olyan erős, mélyen bennünk élő önbeteljesítő jóslatok, amelyeknek segítségével mi magunk valósítjuk meg azt, ami igazából csak gátat jelent számunkra. Mit lehet ellenük tenni? Azt, hogy felismered a problémát, és tudatosan hátat fordítasz annak. Több százezer pár él együtt úgy évtizedek óta, hogy az erős szexuális vágy és a gyomortáji melegség mellett a mély, őszinte szeretet és a tökéletes biztonságérzet is jelen van a kapcsolatukban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.