Érdekes
Agyban dől el: elég pár korty sör, hogy úrrá legyen rajtunk az eufória
A szakemberek „hedonista éhségnek” hívják a folyamatot, amelyet a sörben lévő horderin indít el, és amelynek lényege, hogy az ember az örömet kezdi szomjazni – állítják a Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg kutatói.
Talán nem korszakalkotó felfedezés, de mindenképpen érdekes: a sörben olyan összetevők találhatóak, amelyek boldoggá teszik az embert, mivel az agy dopamin receptorát aktiválják.
Egészen pontosan a hordenin nevű összetevő az, amely a maláta árpában bőségesen megtalálható, és amely jelentően emeli az ember kedélyállapotát német tudósok szerint, akik még az Oktoberfest alkalmából publikálták kutatásukat.
A hordenin az agy jóérzést felelős központját stimulálják, aminek következtében az ember jókedvűbb, optimistább és mosolygósabb lesz. Ez lehet a szakemberek szerint az oka annak is, hogy ritkán áll meg az ember egyetlen sörnél, legalább kettőt leküld a többség, ha már elkezdett sörözni.
A kutatást vezető Monika Pischetsriedert egyébként meglepte, hogy a sör ezen összetevője épp a D2 dopamin-receptort aktiválja ilyen mértékben, míg persze maga az örömérzet a sörfogyasztók számára cseppet sem meglepő.
Nyitókép: pixabay.com
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.