Érdekes

Nagyon rossz hírt kaptak az ingázók

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.18 | 10:18

Egy friss dél-koreai kutatás rávilágított arra, hogy a mindennapos munkahelyre történő ingázás és az azt követő visszaút nem csak kényelmetlen, de az egészségre nézve is káros lehet.

123rf

A tanulmány, amely 23 415 résztvevő bevonásával készült, azt állapította meg, hogy azok, akik napi szinten több mint egy órát töltenek ingázással, 16 százalékkal nagyobb eséllyel mutatnak depressziós tüneteket, mint azok, akik ennél rövidebb időt töltenek útközben, mindössze napi 30 percet.

Az ingázás káros hatásai azonban nem csak a mentális egészségre terjednek ki. Azok, akik sok időt töltenek utazással, elveszítik szabadidejüket, ami rosszabb egészségi állapothoz, túlsúlyhoz, alvászavarokhoz és akár megnövekedett alkoholfogyasztáshoz is vezethet – állítja a Science Alert cikkében. A dél-koreai helyzet egyedi ebben a tekintetben, mivel az OECD-országok között itt a leghosszabb az átlagos ingázási idő. A kutatók megfigyelték, hogy a férfiak esetében az ingázás és a mentális problémák közötti kapcsolat erősebb volt azoknál, akik nem voltak házasok, heti 52 óránál többet dolgoztak, és nem volt gyermekük.

A nőknél a depressziós tünetek inkább azoknál mutatkoztak a sokat ingázók között, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek, több műszakban dolgoztak, és gyermekük volt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Journal of Transport & Health folyóiratban közzétett tanulmány nem tudott ok-okozati összefüggést bizonyítani, ugyanakkor felhívja a figyelmet a mindennapos ingázás potenciális problémáira – anélkül, hogy a forgalomban belélegzett szennyezett levegőt is figyelembe venné.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló