Érdekes

Vérfagyasztó, 12 méter hosszú vízi szörny koponyára bukkantak

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.18 | 12:18

Ezzel az állattal se futnánk össze szívesen strandoláskor, a tudósok is megdöbbentek.

Anglia partjainál egy hatalmas tengeri szörny koponyáját fedezték fel, amely egy közel 150 millió éves plioszaurusz, az “óceán csúcsragadozója” lehetett valaha. A majdnem két méter hosszú, ijesztő kinézetű fosszilis koponyát a Dorset partvidékén találták, és David Attenborough új BBC-dokumentumfilmjének középpontjában áll, amelyet újév napján mutatnak be az Egyesült Királyságban.

A koponyában mintegy 130 hosszú, éles fog található, mindegyik finom bordákkal a hús szétvágásához és a gyors támadásra való felkészüléshez. A plioszaurusz zsákmánya delfinszerű lényekből és más plioszauruszokból állt. Az állkapocs ereje meghaladta a mai sósvízi krokodilokét. A Bristol Egyetem paleobiológusa, Andre Rowe, úgy véli, hogy az állat hatalmas volt, és képes volt hatékonyan elejteni bármilyen szerencsétlen zsákmányt.

A plioszauruszok 10-12 méter hosszúak voltak, és négy erőteljes uszonyszerű végtagjukkal gyorsan mozogtak a vízben. Rowe kifejezte, hogy ez a felfedezés valószínűleg egyfajta víz alatti T. Rex lehetett. A felfedezés Phil Jacobs nevéhez fűződik, aki a Kimmeridge-öböl sziklás partjain sétálva bukkant rá a hatalmas plioszaurusz állkapcsára. Attenborough-t egy csapat tudós és paleontológus segíti a ritka felfedezés feltárásában és restaurálásában.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.